Politistii au, incepand de ieri, un cod de etica si deontologie

Guvernul a adoptat in sedinta de ieri o hotarare referitoare la codul etic si deontologic al politistului. Acesta stabileste o serie de reguli pe care politistul ar trebui sa le respecte in timpul serviciului si a fost elaborat in colaborare cu experti ai Consiliului Europei. Potrivit reprezentantilor MAI, codul etic este prima reglementare care-i obliga pe politisti sa adopte atitudinea pe care ar fi trebuit sa o aiba si pana acum fata de cetatean.

"Politistul care nu a ajuns inca la un anumit nivel de educatie si de constiinta profesionala si care nu intelege ca cetateanul nu-i este nici subordonat si nici dator cu umilinta, trebuie schimbat sau scos din corpul politienesc", a afirmat ieri Nicolae Berechet, secretar general in Ministerului Administratiei si Internelor.

Un politist civilizat

Potrivit noilor reglementari, politistul este obligat sa respecte principiul prezumtiei de nevinovatie si sa foloseasca forta ca masura exceptionala si "numai in situatii de absoluta necesitate".

Codul etic ar trebui sa ne aduca in strada un nou politist: civilizat, care "sa dea dovada de amabilitate si solicitudine, adoptand o atitudine politicoasa si ferma". Potrivit lui Berechet, noul act normativ prevede ca politistului ii este interzis sa tolereze coruptia, sa pretinda sau sa accepte bani, bunuri sau valori pentru a indeplini sau pentru a ignora anumite "atributii profesionale". De ase--menea, politistilor le este interzis sa abuzeze de calitatea sau de functia pe care o au pentru a-si rezolva o serie de interese personale.

Mai mult, politistul trebuie sa respecte principiul prezumtiei de nevinovatie si sa execute actiuni in forta doar ca masuri exceptionale. "Codul nu se refera numai la politisti, ci prin el se pune la indemana cetateanului un instrument de evaluare si control a politistului", a mai spus Nicolae Berechet, care a precizat ca noile norme de conduita pe care ar trebui sa le indeplineasca "un politist ideal" se vor aplica si jandarmilor, si angajatilor inspectoratelor pentru situatii de urgenta care participa la diverse interventii.

Indatoriri si drepturi

Pe langa indatoriri, codul deontologic cuprinde si unele drepturi ale politistului. Una dintre cele mai importante este cea prin care politistului i se garanteaza asistenta juridica atunci cand este cercetat penal sau chemat sa raspunda pentru anumite actiuni si exonerarea acestuia de raspundere atunci cand refuza sa execute un ordin care contravine legii.

Legislatie

In curand, vom avea in strada un politist civilizat, amabil si politicos. Noul cod de etica si deontologie al politistului reglementeaza strict cele 11 principii care ar trebui sa "guverneze" conduita profesionala a acestuia:

- legalitatea - politistul este obligat sa respecte legea, precum si drepturile si libertatile constitutionale ale persoanelor

- egalitatea, impartialitatea si nediscriminarea - omul legii trebuie sa trateze la fel toate persoanele, indiferent de etnie, nationalitate, rasa, religie, opinie politica, varsta, sex, nationalitate etc.

- transparenta (in limitele stabilite de "reglementarile politienesti") - trebuie sa fie deschis fata de societate

- capacitatea de exprimare

- disponibilitatea - trebuie sa intervina in orice situatie in care afla despre vreo ilegalitate, sa asculte si sa rezolve problemele celor aflati in dificultate

- prioritatea interesului public - trebuie sa acorde prioritate serviciului in folosul comunitatii

- confidentialitatea - este obligat sa garanteze securitatea datelor si informatiilor obtinute in timpul serviciului

- respectul - politistul trebuie sa trateze cu consideratie orice persoana si sa respecte drepturile si libertatile acesteia

- independenta - trebuie sa-si indeplineasca sarcinile si misiunile fara sa tina cont de interventia altor politisti sau autoritati

- integritatea morala si loialitatea - politistul trebuie sa aiba un comportament in conformitate cu normele etice general valabile.

Agentii de la Ordine Publica au renuntat la sepcute si trebuie sa stea cu ochii pe cantar

Politistii de la Ordine Publica au renuntat la sepcute si la pantaloni largi, cu buzunare. Si asta pentru ca au vrut sa impuna mai mult respect. Asa a declarat ieri comisarul Gheorghe Popa, adjunctul sefului politiei romane, care a adaugat ca, incepand de astazi, oamenii legii sunt obligati sa respecte reguli stricte de comportament atunci cand se afla pe strada. "Nerespectarea acestor reguli va fi considerata abatere disciplinara si va fi pedepsita ca atare. Spre exemplu, la o legitimare, politistul trebuie sa se prezinte si sa spuna din ce organ face parte", a afirmat comisarul Popa.

Agentii, evaluati fizic

Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a hotarat ca absolut toti politistii din tara sa fie supusi unor controale riguroase care vizeaza nu numai performantele profesionale, ci si aspectul fizic. Astfel, politistii supraponderali din strada vor avea de ales: vor slabi sau vor renunta la "meserie".

"Am hotarat sa facem o evaluare concreta a capacitatilor profesionale si fizice ale politistilor. Pentru cei care nu indeplinesc baremurile se va acorda o perioada in vederea reexaminarii, dupa care se va hotari daca vor mai fi mentinuti in politie", a mai adaugat adjunctul sefului politiei romane.
In aceste zile au fost evaluati "mai dur" si cei care au intentionat sa se angajeze ca agenti de politie. La un concurs organizat de curand s-au prezentat peste 2.000 de candidati. "Le-au fost verificate cunostintele despre computer, cele la limba straina si au dat probe fizice. Asta pe langa examenul scris. In final, au ramas numai 99", a mai precizat comisarul-sef.

Politistii trebuie sa lase prieteniile cu colegii

Politistii de la Rutiera au primit unda verde sa-si sanctioneze colegii care incalca regulile de circulatie: "Trebuie sa lase la o parte prieteniile cu colegii. Un echipaj de la Rutiera poate opri in trafic orice alt echipaj de la alta formatiune", sustine comisarul-sef Popa. Dupa ce au aflat ca vor fi supusi unor teste de integritate, o parte din politisti au inceput "sa-i toarne" pe cei care au incercat sa-i mituiasca. Desi conducerea politiei considera ca gestul agentilor reprezinta un "pas inainte", de la inceputul acestui an doar cinci persoane au ales sa-l faca.

Reguli stricte si pentru agentii de circulatie

Directia Politiei Rutiere a stabilit de curand regulile pe care trebuie sa le respecte agentii care lucreaza in strada. De acum inainte, politistul care opreste un autoturism va trebui sa-i ceara soferului actele "cu un ton politicos, dar ferm". Numai unul dintre politistii din echipaj va avea voie sa discute cu soferul, iar celalalt e obligat sa-i supravegheze din masina politiei, fiind pregatit sa intervina daca este cazul. Mai mult, politistul care face controlul trebuie sa pastreze o distanta de cel putin un metru de portiera soferului controlat si sa insiste ca acesta sa ramana in masina pana "dupa completarea procesului-verbal", cand i se restituie documentele si poate pleca.

In viziunea oamenilor legii, pantalonul drept si cascheta impun respect

La cererea politistilor din strada, Ministerul Administratiei si Internelor a fost de acord ca acestia sa primesca inapoi cascheta, pantalonul drept si centura cu pistol, baston si catuse. "S-a instituit si obligativitatea portului centurii, pe care sunt atasate porturi pentru materialele si mijloacele din dotare: pistol, baston, catuse, spray lacrimogen", a precizat comisarul-sef Gheorghe Popa, adjunctul sefului politiei romane.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.