E cel mai greu de prezentat, fiindca va fi cel mai usor de injurat in urmatorii ani: sefa stirilor de la TVR. Totusi, Rodica Culcer inseamna acum: Peugeot 206, puterea pe merit, Zorba grecul, broscute testoase si Biblia.

TVR?

Singurul loc in care se pot face stiri de interes public, fara presiunea intereselor personale ale patronilor de mass-media. Am simtit pe propria piele ce inseamna aceste presiuni. Oricum, este o provocare extraordinara pentru un jurnalist si se cuvine sa ne fixam intotdeauna stacheta cit se poate de sus.

Vremurile vechi

Si mie mi-a placut mult la Europa FM intr-o prima faza, pina ce am simtit suflul de gheata al cenzurii. Ambitioasa am fost intotdeauna si nu cred ca este un lucru rau. Ceea ce luati drept incrincenare era probabil exasperarea ca am putea incremeni, ca societate si tara, intr-un proiect nesanatos care nu te lasa sa respiri, profesional vorbind. Nu cred ca va placea controlul strict asupra mass-media si nesocotirea statului de drept, pe care nu numai eu le-am criticat.

Stiri DA

Ma credeti chiar atit de lipsita de inteligenta incit sa repet greselile celorlalti? Publicul nu se lasa manipulat, ceea ce s-a vazut clar, la alegerile de anul trecut. Si apoi, eu nu am protestat ani de zile fata de manipularea prin media, ca sa ajung sa manipulez stirile la televiziunea publica. Am convingerea ca ziaristul servil este condamnat la mediocritate si irelevanta.

Prietena lui Nastase?

Stiu pe cineva care va ridica din sprincene si va izbucni in ris citind aceasta intrebare: Adrian Nastase. Pai, daca as fi fost prietena cu Nastase, as fi somat, oare, pret de un an, pe perioada mandatului sau de prim-ministru? As fi ramas fara emisiune la TVR? Sa fim seriosi, nu sint prietena cu nici un om politic. Ii cunosc doar pe unii dintre ei de foarte mult timp, in virtutea profesiei.

Definitia stirii TVR

O informatie de maxima relevanta pentru cit mai multi oameni.

Obiectivitate TVRConditia sine qua non pentru ca TVR sa-si recapete credibilitatea si dovada ca apartine cu adevarat publicului si nu fortelor politice. Nu va fi usor de realizat, pentru ca necesita antrenament indelungat, dar nu voi renunta niciodata la ea. Si credibilitatea mea personala este in joc.

Puterea in TVR

Doua cuvinte: pe merit.

Obiecte personale in biroul TVR

Cele mai importante sint doua broaste testoase (de lemn, nu vii), un cosulet cu nisip din desertul african si o ceasca de ceai. Sint daruri de la oameni la care tin foarte mult si care mi-au fost aproape in momentele cele mai grele.

Retete

N-am nici o reteta de dat, dar pot sa spun ca, pentru realizarea profesionala ca jurnalist, trebuie sa muncesti foarte mult, sa citesti foarte mult (stirile MEDIAFAX si ziarele nu ajung!), sa vrei intotdeauna sa stii mai mult si sa nu te multumesti cu ce ti se spune, sa-ti iubesti meseria si sa ai coloana vertebrala. Altfel, esti condamnat la mediocritate. Nu stiu ce intelegeti prin realizare personala, dar pot sa va spun ca pentru mine familia este pe primul plan si a fost intotdeauna principala mea sursa de echilibru si de "satisfactii personale". In privinta realizarii financiare, daca as fi avut o reteta m-as afla acum pe o insula greceasca. Nu ma pling de situatia mea - Doamne, fereste! -, dar sint ultimul om din lume care ar putea da retete la capitolul financiar.

Masini

1 si 2: masina de spalat vase si masina de spalat rufe, pentru ca stiu sa faca foarte bine ceea ce eu nu vreau sa fac. 3. Masina mea personala, Peugeot 206, pe care am botezat-o Bijou, pentru ca este perfecta pentru o doamna: este destul de mica pentru ca sa pot s-o parchez usor si destul de mare pentru ca sa ma simt in siguranta. In plus, nu creeaza probleme tehnice.

Modele

Doina Cornea, pentru curajul extraordinar de care a dat dovada si pentru discretia cu care si-a acceptat soarta postdecembrista; Vaclav Havel, pentru tot ce a facut si a scris ca disident, pentru intelepciunea cu care a actionat ca presedinte. Din cu totul alte motive o admir pe Margaret Thatcher, poate pentru ca a avut nu numai curajul, ci si priceperea de a intreprinde schimbari radicale, relansind practic Marea Britanie, dupa o lunga perioada de criza.

Parfumuri De trandafiri, parfumul de tei si parfumul de fin cosit. Chiar credeati ca va voi spune ce parfum folosesc?

Carti

Biblia. Tragediile grecesti. Shakespeare: "We are the stuff that dreams are made of..." Nu-i asa? Nu in ultimul rind, Dostoievski si Cehov.

Filme

"Zorba Grecul". "Lost in translation". "Andrei Rubliov". "Piesa neterminata pentru o pianina mecanica".

Succesul

Sa-l comparam, asadar, cu un tigru: este frumos, atragator, dar nu-l poti imblinzi sau stapini. Daca nu esti atent, te devoreaza.

Stresuri

Groaza ca ai ratat o stire importanta, groaza ca nu ai surprins esenta stirii si criticile nedrepte de care nu scapi niciodata, pentru ca fiecare "vrea" ceva anume de la stiri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.