La o verificare a serviciilor secrete ungare a reiesit ca unul dintre angajatii Oficiului pentru Maghiarii din Afara Ungariei (OMAU) a lucrat pentru serviciile secrete din Romania. Cel putin aceasta este informatia aparuta luni intr-un articol din cotidianul "Magyar Nemzet’. Tot in articolul din "Magyar Nemzet’’ a aparut si informatia ca cei doi spioni s-ar fi intors deja in Romania. Ei au declarat pentru "Cotidianul’’ ca sint inca in Ungaria, ea avind cetatenie ungara din 2003, el depunindu-si deja actele pentru rezidenta.

O reglare de conturi

Tibor Szatmári ne-a declarat ca e o victima a unui joc politic si ca subiectul tine de politica interna a Ungariei. "E vorba de o reglare de conturi, un razboi intre coalitia guvernamentala si opozitie, la care nu sint dispus sa particip. Nu am avut si nu am nici o legatura cu vreun serviciu secret din Romania. Sint simple speculatii, un caz tipic de dezinformare, de scurgere de informatii de la o institutie care are obligatia de a pastra secretele de stat", spune Tibor Szatmári.

Pozitia Oficiului pentru Siguranta Nationala din Ungaria (OSN) nu clarifica acest caz, declaratia secretarului de stat, Toth András, lasind loc pe mai departe interpretarilor. "Nu pot sa spun mai mult decit ca serviciile noastre de siguranta nationala trebuie sa isi desfasoare activitatea in spiritul si litera legii. Prin urmare, OSN are si datoria de a proteja aceste institutii de importanta maxima. Detaliile concrete ale cazului sint considerate secrete de stat, din acest motiv nu pot sa ma pronunt in nici un fel", spune Toth.

Pozitia presei din Ungaria

Sursele care au oferit informatiile presei unguresti fac parte din OSN potrivit lui Lukács Csaba, redactor la "Magyar Nemzet’’, cotidianul care a dezvaluit povestea spionilor. "Poate jurnalistii gresesc uneori, dar nici serviciile secrete nu dau informatii pentru a clarifica adevarul. OSN este foarte evaziv, iar asta se datoreaza si faptului ca primul ministru este un fost agent secret", spune Lukács.

Relatii tensionate

"Informatiile nu sint controlabile pentru ca serviciile secrete din Ungaria se prevaleaza de pastrarea secretului, fiind vorba de informatii deja declasificate", a declarat senatorul UDMR Eckstein-Kovács Péter. "Veridicitatea acestor informatii se afla sub semnul intrebarii", afirma acesta, care se intreaba cine ar fi putut accepta deconspirarea acestui lucru si cui foloseste tot acest demers. Eckstein-Kovács Péter considera ca opinia publica din Ungaria ar putea trage concluzii nu tocmai pozitive cu aceasta ocazie: "Cetatenii unguri ar ajunge sa creada ca romanii spioneaza Ungaria, o tara NATO, sau ca UDMR ar fi o agentura care trimite informatori in misiune speciala pe teritoriul Ungariei".

O alta imagine care se poate forma odata cu acest eveniment, spune senatorul UDMR, e ca inalte oficialitati de stat din Ungaria pot fi de acum inainte atrase foarte usor in meandrele serviciilor secrete romanesti. In plus, surse din Serviciul de Informatii Externe au declarat ca institutia romana nu detine nici o informatie despre acest subiect, in afara celor publicate in presa.