Bucurestiul este singura capitala europeana in care nu exista un centru de informare pentru turisti. In afara de cele cateva harti, care sunt amplasate la gurile de metrou, nu mai exista alte mijloace de orientare turistica.

In cele 2-3 magazine de suveniruri, turistii trebuie sa se multumeasca cu Turnul Eiffel in miniatura sau un bibelou hidos reprezentandu-l pe Dracula. Nu mai departe, la Budapesta, turistii pot cumpara in miniatura intregul oras prin care trece Dunarea sau machete ale celor 9 poduri.

Hotelurile sunt printre cele mai scumpe din centrul Europei, hotii de buzunare agreseaza turistii, serviciile lasa de dorit. Paradoxul este ca, in Capitala, in pofida acestor probleme, in fiecare an, numarul vizitatorilor straini creste.

Marina Monoranu, muzeograf la Muzeul Satului din Capitala, spune ca in fiecare zi acesta e luat cu asalt de vizitatori atat straini, cat si romani: "Muzeul Satului este plin. Niciodata nu ne-am plans de vizitatori. Noi ne facem reclama destula peste hotare, plus ca avem norocul de a fi situati aproape de Baneasa, in drumul turistilor care vin de la aeroport".

Traian Badulescu, de la Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania, ne-a declarat ca numarul de turisti straini, care au vizitat Bucurestiul in anul 2004, a crescut cu peste 15.000. Astfel, daca in anul 2003 au sosit in Bucuresti aproximativ 560.000 de turisti, in 2004, in hotelurile Capitalei s-au cazat peste 700.000 de persoane.

"Festivalul Enescu sau alte evenimente aduc strainii in Bucuresti. Din pacate, la noi se face mai ales turism de afaceri. Avem totusi speranta ca pe viitor se vor intreprinde demersurile necesare promovarii Bucurestiului si ca destinatie de vacanta", a mai adaugat Traian Badulescu.

Marius Crivtonenco, presedintele ANT, spune ca Bucurestiul are un mare avantaj care va fi exploatat in viitorul apropiat. "Este singura capitala europeana din care se poate ajunge intr-un interval de timp foarte scurt in Delta, la Marea Neagra si la munte.

Am avut o intalnire cu primarul general Adriean Videanu si incercam sa rezolvam toate problemele cu care se confrunta Bucurestiul in acest moment. In primul rand se va construi in Piata Universitatii un centru de informare turistica.

Apoi, vom pune in circulatie niste autobuze turistice care sa efectueze aceste curse spre destinatiile pe care le-am mentionat", spune seful turismului romanesc.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.