Proprietarii de autovehicule vor plati separat, in continuare, politele de asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA) si Cartea Verde necesare in afara spatiului Romaniei, unificarea celor doua tipuri de asigurari urmand sa fie realizata aiba in 2007, potrivit normelor CSA. Unificarea celor doua polite va fi impusa automat in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Polita Cartea Verde acopera riscurile de accident in afara teritoriului Romaniei si este obligatorie pentru posesorii de autoturisme care vor sa calatoreasca in strainatate.

O comasare a celor doua categorii de asigurari, cum au cerut unele firme din piata, ar fi crescut semnificativ prima platita de proprietarii autovehiculelor, mai ales ca pentru RCA primele-standard stabilite de CSA au fost majorate cu 35% pentru 2005. Plafoanele de despagubiri valabile pentru 2005 sunt de 3 miliarde lei pentru daune materiale si 5 miliarde lei pentru vatamari corporale, fata de 2 miliarde lei si, respectiv, 3,5 miliarde lei, in 2004.

Pentru masinile detinute de persoane fizice, CSA a stabilit o prima de referinta de 1,68 milioane lei pentru cele cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, aproape doua milioane lei pentru cele cu o capacitate cilindrica de 1.401-1.600 cmc, respectiv 2,16 milioane lei pentru cele cu capacitate cilindrica 1.601-1.800.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.