Armata americana se pregateste deja pentru aceasta misiune, a declarat Peter Schoomaker, seful Statului Major al Fortelor Terestre ale SUA.

Militarii romani din Irak ar putea ramane acolo inca patru ani, daca Romania isi va respecta statutul de aliat fidel al Americii si de pion pe axa strategica Washington - Londra.

Administratia americana planuieste sa mentina trupele in Irak inca patru ani, a declarat, intr-un interviu pentru Associated Press, generalul Peter Schoomaker - seful Statului Major al Fortelor Terestre ale SUA. In timp ce majoritatea statelor europene care au participat la operatiunile din Irak si-au anuntat retragerea progresiva a trupelor, Romania nu are inca o pozitie oficiala.

Afirmatiile generalului Schoomaker trebuie privite in cel mai serios mod, avand in vedere functia sa si informatiile de care dispune in privinta instruirii si numarului de militari necesari in teatrul de lupta irakian.

Oficialul citat nu dispune de autoritate decizionala privind retragerea sau mentinerea trupelor, insa informatiile facute publice de Peter Schoomaker in acest sens sunt extrem de exacte. Deja se pune la punct rotatia trupelor americane din Irak pentru perioada 2007-2009, a precizat oficialul, citat de CNN.

Generalul, care are mai multe decoratii, a declarat ca fortele americane sunt pregatite pentru cel mai "rau dintre cazuri", in care situatia din teren nu va permite retragerea preconizata pentru anul viitor. Afirmatiile generalului survin in contextul in care, cu numai doua zile in urma, administratia Bush riposta extrem de sec la solicitarea presedintelui Putin ca trupele sa fie retrase, intrucat sunt vazute de localnici ca "trupe de ocupatie".

"Cand irakienii vor avea capacitati suficiente pentru a se apara singuri, ne vom retrage", a avertizat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean McCormack.

O afirmatie destul de vaga, tinand cont de ritmul extrem de lent in care avanseaza probleme cruciale pentru viitorul statului din Golf, ca de pilda instruirea trupelor irakiene, redactarea Constitutiei si eliminarea insurgentilor. In schimb, generalul, cu o experienta militara impresionanta de 31 de ani in spate, nu s-a incumetat sa faca nici o predictie asupra duratei procesului de pace din Irak si nici asupra progreselor politice din aceasta tara.

Generalul cu patru stele a adaugat insa ca armata americana va continua sa puna la dispozitia administratiei cati soldati va avea nevoie si ca institutia este pregatita "sa lupte impotriva insurgentei irakiene inca multi ani de acum inainte".

Armata romana asteapta ordinul politic
In ceea ce priveste Romania, orice decizie referitoare la prelungirea misiunii, la suplimentarea sau la reducerea contingentului din Irak se discuta mai intai in CSAT, apoi seful statului trimite o scrisoare Parlamentului Romaniei in care solicita analizarea situatiei, iar decizia finala revine Parlamentului.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, col. Cristinel Ghiga, ne-a explicat ca bugetul MApN pe anul 2006 va include, "probabil", sumele necesare finalizarii misiunilor internationale aflate deja in derulare, dar nu se stie inca daca misiunea din Irak va fi prelungita.

Militarii romani actioneaza in Irak incepand din iulie 2003. In acest moment, Romania are in Irak 858 de militari, fiind din punctul de vedere al numarului de oameni, pe locul al optulea in randul statelor care participa la misiunea "Iraqi Freedom".

Militarii romani sunt dislocati la Nassiria (un batalion de infanterie si o companie de politie militara), Diwanyia (un detasament de genisti si un detasament de informatii), Bassra (o companie de infanterie si o grupa de ofiteri si subofiteri de stat-major) si Abu Ghraib (o echipa medicala).

Gandul

Sursa: GandulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.