Inundatiile din ultimele zile au afectat cel mai grav judetele din nordul Moldovei. De altfel, 31 de judete au suferit de pe urma ploilor abundente de la sfarsitul saptamanii trecute.

Sute de gospodarii, zeci de poduri si podete, mii de hectare de teren agricol au fost inundate si distruse. Ultimul bilant prezentat de catre ministrul de interne, Vasile Blaga, arata ca, in urma inundatiilor din ultimele trei zile, s-au inregistrat 16 morti, cei mai multi provenind din judetul Dolj, dintre care un copil de un an si noua luni, si trei persoane date disparute.

In toate zonele afectate actioneaza echipe de salvare, pompieri, iar familiile afectate sunt evacuate in localitati apropiate, la rude sau in spatiile din scoli si gradinite.

Inundatiile din judetul Neamt au provocat intreruperea cu energie electrica a unui numar de 29 de localitati, au afectat doua drumuri nationale si unul judetean, precum si zeci de gospodarii din 18 localitati.

Potrivit Prefecturii Neamt, ploile torentiale cazute in ultimele 24 de ore au afectat localitatile Agapia, Grinties, Pipirig, Bodesti, Timisesti, Poiana Teiului, Grumazesti, Vanatori Neamt, Ion Creanga, Horia, Zanesti, Tasca, Hangu, Valeni, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Damuc si Cracaoani. De asemenea, au fost depasite cotele de inundatii pe raurile Siret, Ozana, Cracau si Bistrita, precum si pe paraurile Bolatau, Abasa, Agapia, Topolita si Pluton.

Totodata, 46 de poduri si podete au fost luate de ape, iar 30 hectare de terenuri agricole si pasuni au fost inundate. In municipiul Piatra Neamt, pericolul de inundatii a fost anuntat de sirene, mai ales dupa ce a fost luata masura deversarii controlate a apelor din barajele de pe raul Bistrita.

In Suceava, jandarmii cauta cadavre

Jandarmii suceveni continua cautarile celor doua persoane care au cazut in apa raului Suceava, dupa ce puntea pe care o travesau s-a rupt. Cei doi, sot si sotie, au fost dati disparuti de vineri. In aceeasi situatie a mai fost o a treia persoana, un barbat, care a reusit sa se salveze din apa raului.

Puntea blestemata facea legatura dintre localitatea Gura Soicii si comuna Granicesti si s-a rupt din cauza debitului crescut al apei. Potrivit prefectului de Suceava, ploile torentiale din ultimele zile au produs pagube in 26 de localitati, fiind inundate sute de case si gospodarii, iar zeci de filometri de drumuri comunale si portiuni de drumuri judetene au fost deteriorate sau colmatate.

Peste 640 de case avariate in judetul Iasi

Un bilant provizoriu arata ca cele mai afectate localitati ale judetului Iasi sunt Pascani, Tg. Frumos, Motca, Braesti si Cristesti. De altfel, la Cristesti a fost raportat decesul unui barbat in varsta de 51 de ani. Pana la ora actuala, peste 640 de case au fost avariate si peste 50 distruse de inundatii.

In municipiul Pascani au fost evacuate 300 de persoane. De asemenea, ploile torentiale din ultima vreme au inundat peste 3.100 hectare de terenuri agricole.

Judetul Dimbovita, sub ape

Ploile torentiale, care s-au abatut asupra judetului Dambovita, au inundat 124 de case, 215 de anexe gospodaresti si 170 hectare de teren arabil. Mai mult, au fost afectate zece fantani, doua retele electrice, iar doi kilometri de drumuri comunale si judetene au fost avariate.

Cele mai afectate sunt comunele Razvad, Sotanga si Gura Ocnitei, probleme inregistrandu-se si in municipiul Targoviste. In zonele afectate actioneaza echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

In judetul Covasna a plouat cu 25-35 litri pe metru patrat, in unele zone depasindu-se 46,5 litri pe metrul patrat. Potrivit dispeceratului IPJ Covasna, paraul Valea Mare a iesit din matca, inundand sase gospodarii din comuna Borosneu Mare, dar si drumul judetean.

In ultimele zile, furtuna care s-a abatut asupra judetului a provocat inundarea unui numar de 15 gospodarii din comunele Braduti, Haghig. Totodata, in jurul orasului Baraolt au iesit din matca paraurile Cormos si Valal.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.