Intr-o singura ora, Serviciul Secret al MAI a prins cinci agenti care s-au repezit sa ia bani de la soferii bauti.

Cinci agenti de circulatie bucuresteni au cazut in mai putin de o ora la testele de integritate efectuate de ofiteri specializati din cadrul Serviciului Secret al MAI. Acestia din urma aveau numeroase semnale privind comportamentul si limbajul necorespunzator al unor agenti de circulatie din Capitala despre care existau informatii ca sunt predispusi sa primeasca spaga pentru a nu-i sanctiona pe soferii contravenienti.

De altfel, chiar si ministrul Vasile Blaga arata recent necesitatea instituirii unor noi standarde profesionale in cadrul Politiei Rutiere, pe fondul numeroaselor abateri comise in ultimul timp. Asa se face ca, intr-una din noptile trecute, ofiterii DGIPI au pus la cale un scenariu prin care sa testeze corectitudinea, dar si rezistenta la coruptie a colegilor de la circulatie. La miezul noptii, unul dintre ofiteri, stropit din plin pe fata si prin par cu alcool, a circulat cu viteza excesiva pe b-dul Lascar Catargiu.

La intersectia cu strada Clopotarii Vechi, soferul a fost tras pe dreapta de un echipaj al Politiei Rutiere format din agentii-sefi Marius Tuca si Marius Voicu si agentul Platica Bogdan. Platica i-a solicitat ofiterului sub acoperire actele la control anuntandu-l ca aparatul radar l-a inregistrat circuland cu viteza de 82 km / h. Soferul i-a spus politistului ca si-a uitat permisul intr-un sacou pe care-l lasase la nunta de la care venea. In replica, Platica l-a informat ca va trebui sa-i suspende permisul de conducere pe trei luni. In acel moment, soferul a cerut clementa, motivand ca isi va pierde locul de munca daca va ramane fara permis.

La insistentele acestuia, agentul Voicu a notat pe coperta topului de procese verbale datele de identificare ale masinii si a acceptat ca soferul "aghezmuit" sa revina in acelasi loc dupa o jumatate de ora. Conform intelegerii, ofiterul sub acoperire s-a intors si l-a intrebat pe Voicu "cum trebuie sa procedeze ca sa fie bine". In scena a reaparut Platica. "Stii tu, da noroc cu mine", i-a spus agentul lasand sa se inteleaga ca poate primi bani. Ca atare, el nu a fost surprins si nici n-a incercat sa respinga oferta de a primi cei 500.000 de lei inmanati de catre sofer, care si-a putut continua drumul nestingherit.

Scenariul s-a repetat pe Calea Floreasca, unde un echipaj format din agentii Scolareanu Petre si Oancea Marian se afla in misiune. Tras din nou pe dreapta, ofiterul sub acoperire le-a sugerat politistilor ca ar fi consumat bauturi alcoolice si risca sa ramana fara permis daca sufla in etilotext. El a intrebat pe agenti cum s-ar putea rezolva pe cale amiabila aceasta problema.

Raspunsul i l-a dat Scolareanu care i-a propus sa foloseasca actele de identitate. Se stie de altfel ca, de cele mai multe ori, spagile primite de agentii de circulatie sunt ascunse in documentele prezentate la control. Asa s-a intamplat si acum cand soferul a pus 500.000 de lei in certificatul de inmatriculare. Banii au ajuns in buzunarul politistului, care, in schimb, i-a dat drumul soferului.

La scurt timp, a fost anuntata conducerea Brigazii de Politie Rutiera care a ordonat controlarea imediata a agentilor din cele doua echipaje. In urma verificarilor, asupra lui Voicu s-au gasit 3.850.000 de lei, printre care si bancnota de 500.000 de lei primita ca spaga, bancnota a carei serii fusese notata anterior de ofiterii DGIPI. Pe de alta parte, cealalta bancnota de 500.000 de lei, primita de Scolareanu a fost gasita asupra acestuia.

Probele obtinute la care s-au adaugat si inregistrarile audio-video nu a ramas fara urmari. Voicu a fost demis, Scolareanu s-a internat in spital in vederea pensionarii, Platica a fost trecut in rezerva, cu obligatia de a plati 150.000.000 de lei - taxele de scolarizare -, iar Tuca si Oancea au fost sanctionati cu amanarea avansarii in grad pe trei ani.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.