„Focul viu” din Vrancea, monument al naturii unic in Europa, risca sa fie inghitit de alunecarile de teren provocate de inundatii. Amenintarea vine de la riul Milcov, care nu are diguri de aparare in zona ariei protejate.

Ploile cazute in aceste zile in judetul Vrancea au agravat alunecarile de teren pe valea Milcovului, vizibile dupa potopul care a afectat Moldova, in iulie. Astfel, in zona comunei Andreiasu de Jos, este pusa in pericol existenta "Focului viu". Acesta face parte dintr-o rezervatie geologica si consta in aprinderea unor gaze la suprafata pamintului. Noaptea seamana cu un sfesnic urias. Este un fenomen natural unic in Europa, intilnit doar la noi in tara, in judetele Buzau si Vrancea.

Aria protejata este expusa eroziunii

Autoritatile nu au anticipat posibilitatea ca aceasta rezervatie cu valoare de patrimoniu sa fie pusa in pericol de riul Milcov.

Astfel, potrivit lui Ion Budeanu, primarul din Andreiasu de Jos, cursul de apa nu are nici un dig de aparare care sa previna distrugerea ariei protejate, desi aceasta se afla la 200 de metri de riul Milcov. "Focul viu" este administrat deopotriva de Romsilva si de autoritatea locala. Budeanu sustine ca eroziunea a inceput sa fie vizibila din 13 iulie si ca s-a agravat rapid dupa ploile din ultimele zile.

Romsilva da vina pe localnici

"S-a taiat padure in prostie la limita ariei protejate, iar terenul s-a destabilizat", sustine Laurentiu Dumitrache, seful Directiei Silvice Focsani. El sustine ca principalii vinovati pentru defrisari sint proprietarii care si-au recuperat suprafete de padure. Dumitrache mai spune ca cele cinci baraje care au cedat pe Milcov, ducind la umflarea cursului de apa, la inundatiile din iulie, vor fi reparate cu bani de la bugetul Romsilva si ca zonele golite de copaci vor fi reimpadurite. Problema este ca aceste masuri vor fi demarate abia in octombrie, iar malul o ia la vale, acest fenomen fiind accelerat si de ploile cele mai recente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.