Cazul Hadareni se complica din nou, dupa ce Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat ca romii care au castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) nu mai pot pretinde aplicarea hotararilor instantelor romane. Si asta in conditiile in care, in urma acestor decizii, saptamana trecuta, a inceput executarea silita a mai multor case.

Conform unui comunicat MAE remis Prefecturii Mures si semnat de co-agentul guvernamental Irina Nita, CEDO a precizat, cu ocazia sentintelor din data de 5 si 12 iulie, ca sumele acordate romilor drept despagubiri "constituie solutionarea deplina si definitiva a cazului, incluzandu-le pe acelea acordate la nivel intern". "Prin urmare, reclamantii nu mai pot pretinde executarea hotararilor instantelor nationale prin care li s-au acordat daune materiale si morale, respectiv sentinta penala nr.167/2003 a Tribunalului Mures si decizia penala nr. 31/A/2004 a Curtii de Apel Targu-Mures, mentinuta prin decizia nr. 1420/2005 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie", se arata in comunicatul MAE.

Si cu banii luati, si executati

Situatia este departe insa de a fi solutionata, intrucat persoanele reclamante in cadrul procedurii in fata CEDO au inceput deja executarea hotararilor instantelor nationale. Este vorba despre Petru Lacatus (Dagala), Iulius Moldovan, Octavian Rostas, Otilia Rostas, Lacatus Heoloanca, Bazil Moldovan, Lucaci Moldovan, Adrian Moldovan, Melenuta Moldovan, Lucretia Rostas si Petru Lacatus (Petrisor).

Referindu-se la acest aspect, MAE a precizat ca "in vederea executarii in mod corespunzator a celor doua hotarari ale CEDO, agentul guvernamental a informat si persoanele mentionate mai sus in legatura cu aspectele retinute de instanta europeana in ceea ce priveste imposibilitatea executarii hotararilor instantelor interne ca urmare a dispozitiilor hotararilor CEDO din 5, respectiv 12 iulie 2005".

O alta problema este cea a celor doua persoane care au platit deja cele 210 milioane de lei vechi (21.000 RON), cat le revenea pentru a despagubi romii, dar care au avut parte de acelasi tratament ca si celelalte cinci persoane care n-au achitat suma, intrucat cei gasiti vinovati trebuie sa raspunda in solidar. "Am platit la executor si am chitante. Una pentru 140 de milioane de lei (vechi, n.r.) emisa in 14 iunie si alta pentru 70,3 milioane, emisa in 19 iulie.

Am luat toti banii imprumut, ca sa nu-mi ia casa, dar tot au pus sechestru. Domnul executor Eugen Huruba apus sechestru si pe mobila nurorii mele, adusa ca zestre, si pe mobila cumparata dupa nunta feciorului si pe partea de casa construita dupa nunta, pe tot. Am facturi doveditoare", a declarat Maria Bucur, una dintre cele doua persoane care au achitat suma de 210 milioane de lei vechi.

Despre acest aspect, prefectul de Mures Ciprian Dobre sustine ca exista doua situatii. "La o prima vedere, pot sa va spun ca daca au platit inainte de sentintele CEDO, din 5 si 12 iulie, banii sunt buni dati. Daca s-au platit despagubirile dupa, se poate face intoarcerea executarii", a precizat Dobre.

Contestatie fara obiect

In schimb, executorul judecatoresc sustine ca nu a facut altceva decat sa puna in aplicare o hotarare a instantei si ca doar Judecatoria Ludus ar putea sa le dea castig de cauza romanilor gasiti vinovati. Numai ca, in urma precizarilor facute ieri de MAE, actiunea persoanelor ale caror case au fost puse sub sechestru si care au formulat contestatie la executare ramane fara obiect.

Actiunea de punere a se-chestrului pe bunurile urmaribile ale romanilor vine in urma unei hotarari a Curtii de Apel Targu-Mures, confirmata in luna mai a acestui an de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sentinta Curtii de Apel Targu-Mures din 27 februarie 2004 a acordat victimelor constituite in parti civile despagubiri materiale in valoare totala de 1,3 miliarde de lei vechi si daune morale in valoare totala de 580 de milioane de lei vechi.

Patru morti si locuinte incendiate

Conflictul de la Hadareni a izbucnit in seara zilei de 20 septembrie 1993, in urma unei altercatii intre trei romi, Gligor Ghetan si fratii Lacatus Rapa Lupian si Lacatus Aurel Pardailian. La un moment dat, Lacatus Rapa Lupian l-a lovit cu un cutit in piept pe Craciun Chetan, care a decedat la scurt timp. Politia din localitate a incercat sa intervina, insa fratii Lacatus au refuzat sa se predea autoritatilor, ei ascunzandu-se intr-o locuinta si amenintand ca vor ucide cateva persoane daca nu sunt lasati in pace.

Localnicii s-au adunat insa in jurul casei in care s-au ascuns cei doi, iar cateva persoane au inceput sa arunce cu pietre pentru a-i determina sa iasa si sa se predea. Doua persoane din multime au aprins o bucata de hartie si au aruncat-o in interiorul casei, care a inceput sa arda, moment in care Rapa Lupian a iesit, el fiind luat la bataie. In urma conflictului, patru persoane au murit, 14 locuinte au fost incendiate, iar alte patru au fost distruse partial.

500.000 de euro, despagubiri

Mai multe procese, atat pe latura penala - finalizate in noiembrie 1999 cu condamnarea la inchisoare pentru omor a cinci persoane -, cat si pe latura civila - calea dreptului intern fiind epuizata in 27 februarie 2004, o data cu sentinta data de Curtea de Apel Targu Mures -, au fost deschise in urma evenimentelor din septembrie 1993.

Tiganii au dat insa in judecata si statul roman, acuzand autoritatile de incalcarea mai multor articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Astfel, in 5 iulie 2005, o prima solutiea CEDO in cazul "Hadareni" consfintea stingerea pe cale amiabila a conflictului, in cazul a 15 persoane, acestea urmand sa primeasca despagubiri in valoare de 262.000 de euro. Celor sapte romi care nu s-au inteles cu statul roman, CEDO le-a dat, in 12 iulie 2005, solutie favorabila, Curtea Europeana condamnand statul la plataćaltor 238.000 de euro.