Zdob si Zdub, Tudor Chirila sau Ada Milea vor milita la Stufstock 2005

Ajuns la cea de-a treia editie si devenit international, Festivalul Stufstock Vama Veche (19-20 august) anunta anul acesta cateva nume importante pe afis, printre care Zdob si Zdub, probabil cea mai activa trupa a sezonului, Vama Veche, revenita pe scena festivalului dupa un an de absenta, Zob, Semnal M pentru nostalgici, plus obisnuitii festivalului, serie din care fac parte Florin Chilian sau Ada Milea.

La Vama Veche nu mai exista nici un loc de cazare la acest sfarsit de saptamana, cererea fiind uriasa, desi in zilele de festival toata preturile urca, pana si gazdele cele mai modeste ajungand la pretentii de hotel. Cei interesati sa salveze Vama s-au tocmit pentru preturi incepand de la 800.000 de lei si pana la 3 milioane. Dupa ultimele strigari la adunare, vamaiotii strang deja randurile. Festivalul se vrea un manifest pentru diversitate, asa cum a spus-o de mai multe ori unul dintre organizatorii sai, Mircea Toma, desi multi se multumesc sa-l inteleaga doar drept un fel de chemare la multa bere intr-un loc odinioara boem.

"Aducem multa lume de rock si, in general, ascultatori de muzici alternative. Nu mai dorim muzici amenintatoare, este o discutie intreaga in jurul conceptelor agresive, de tip house, care distrug sonor tot ce mai misca in Vama. Vom avea concerte in paralel pe doua scene, dar nu vom deranja programele micilor terase de pe plaja", spune Mircea Toma.

"Vom ajuta comuna facand circ"

"In zona s-ar fi construit oricum", le explica Mircea Toma celor care acuza evenimentul ca este o publicitate nedorita, care a adus un grad periculos de vedetizare unui sat odinioara boem. "Doar am incetinit ritmul. Sigur ca militam pentru un anumit tip de "urbanizare", cum ar fi, de pilda, aparitia canalizarilor. Chiar si acum mai rabufnesc haznalele, ma intreb ce s-ar intampla daca s-ar mai construi. Concertul este doar vehiculul nostru de imagine. Actualul minister pare, deocamdata, destul de placid, spre deosebire de cel pesedist, care reactiona.

Probabil inainte functiona "principiul Mitrea", anume "nu avem interese acolo, deci va putem ajuta". Principiul de acum pare "nu avem interese acolo, deci descurcati-va!". In primul an am blocat un proiect de dezvoltare urbana haotica, ce presupunea aparitia in sat a unor cladiri de tip Eforie, ceea ce ar fi distrus rapid "marca" Vama Veche - 2 Mai", spune Mircea Toma. "Vom ajuta primaria din Limanu facand circ, astfel incat aceasta zona sa poata beneficia de parti din fondurile europene pentru infrastructura", spune el.

Boemie de Vama

Si la aceasta editie a festivalului, satul va fi impartit in doua zone, cu doua scene, una dintre ele in "centrul" statiunii, iar cealalta pe plaja, spre Bulgaria, dincolo de terasa "La Poplaca", cunoscuta mai ales pentru ca este a lui Oreste. Pe scena mare vor aparea trupele rock, iar pe cea mica, reprezentantii genurilor alternative. Tudor Chirila va incepe, imediat dupa sezonul cantarilor de vara, lucrul la urmatorul film al lui Tudor Giurgiu, "Legaturi bolnavicioase".

Poate tocmai de aceea unul dintre cei care si-au rezervat o camera in Vama la acest sfarsit de saptamana este chiar Tudor Giurgiu, actualul presedinte al TVR, care va avea ocazia, spun anumite surse, sa-l intalneasca in sat si pe fostul presedinte al televiziunii, Valentin Nicolau, care, la randu-i, a apucat sa-si anunte participarea la concert. Ferita in ultima vreme de scandaluri, Vama aproape ca a uitat razboiul Mitocanu’-Stufstock, care "a condimentat" precedenta editie a festivalului.
Daca, anul trecut, cele doua parti incercau diverse strategii de sabotare reciproca, de data aceasta lucrurile s-au linistit, iar partile prefera "sa se ignore cu respect".

Stufstock

Trupe/artisti: 41, printre care: Zdob si Zdub, Vita de Vie, Tapinarii, Ada Milea, Vama Veche, Luna Amara, Fara Zahar, Florin Chilian, Omul
cu Sobolani, Zob, Semnal M.

Invitati din strainatate: Al Jawala si Havoc (Germania), SIMS (din Franta), Ens Cogitans (Rusia), Kampec Dolores (Ungaria), Point Blank (Macedonia).

Program: Concertele vor avea loc pe 19 si 20 august, incepand cu ora 20.30, pe scena mare, si 19.30, pe scena mica. Exista si un spectacol de matineu, pe 19 august, la ora 12.00, la Papa la Soni, cand Ada Milea sustine un "quoncert" D’Quijote oferit alaturi de Dorina Chiriac, Romulus Chiciuc, Adrian Cristescu si Bobo.

Transmisii Live: TVR 2, vineri si sambata, de la 20.00 la 6.00.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.