Variatiile mari de temperatura, expunerea excesiva la soare, stresul si incordarea sint cauzele aparitiei durerilor de cap. Migrenele, adica durerile de cap care nu trec zile intregi, reprezinta o afectiune grava, care trebuie tratata foarte serios.

Atunci cind este soare, exista riscul sa apara si insolatia, in cazul persoanelor care se expun prea mult in timpul prinzului, avind capul descoperit. "Durerea de cap (cefaleea) care apare dupa ce s-a stat fara palarie la soare este de obicei un semn al insolatiei. Cefaleea este printre cele mai frecvente cauze pentru care pacientii se prezinta la medic, si asta in orice anotimp", afirma Sever Cristian Oana, medic generalist la Societatea Civila Medicala "Sf. Mina" din Bucuresti. In astfel de cazuri, este suficienta administrarea de ibuprofen sau paracetamol.

Durerile de cap care-i deranjeaza pe tineri sint in special asa-numitele dureri musculare. "Din cauza stresului si a incordarii de la locul de munca, si sefii cu responsabilitati, dar si subordonatii terorizati de sefi pot acuza la finalul zilei de munca dureri de cap. Un masaj rezolva, de regula, astfel de probleme", completeaza Oana.

Migrenele se trateaza scump

Migrenele, in schimb, sint mai rare decit simplele dureri de cap (1% dintre cei care se prezinta la medic sufera din cauza lor) si au manifestari mult mai violente. Doua-trei zile, cei afectati nu se pot ridica din pat, au ameteli, se dezechilibreaza, nu suporta zgomotele sau lumina. Cauzele aparitiei lor sint inca disputate intre doctori, cea mai populara teorie in declansarea lor fiind considerata o afectiune vasculara (creste circulatia intracerebrala, din diferite cauze).

Exista mai multe tipuri de migrene, printre care si cea biliara, care poate sa apara dupa o masa copioasa si trece odata cu eliminarea din organism a mincarurilor consumate. In ceea ce priveste tratamentele, exista medicamente extrem de performante pentru migrene, ce-i drept, scumpe (in jur de 200 de euro pe luna), care ii vindeca rapid pe cei bolnavi. Specialistii afirma ca sint si situatii in care durerile de cap pot fi un indiciu al unei complicatii grave, cum este o tumora cerebrala sau un edem cerebral. Daca durerile de cap sint persistente si extrem de deranjante, se impune consultarea unui neurolog.

Sexul da dureri de cap

Un tip special de durere de cap, mult mai rara decit cea "mimata" de unele femei, este cea care apare in timpul unui act sexual. Acestea pot fi bruste, manifestindu-se chiar in momentul orgasmului, sau pot fi pe intreaga durata a actului sexual, devenind acute in momentul orgasmului. In aceste situatii, nu este vorba de o boala, ci de un simptom. In timpul actului sexual este activat, printre altele, si sistemul cardio-vascular: presiunea singelui creste foarte mult, ca si frecventa cardiaca.

Foarte rar, viata unor persoane cu astfel de dureri este pusa in pericol. De cele mai mult ori, problemele dispar de la sine (dupa citeva minute, ore, ba chiar dupa o zi). Daca durerile apar frecvent, trebuie insa consultat un specialist. •

Dusuri, cafea si acupunctura

Medicina alternativa ofera si ea citeva remedii pentru tratarea durerilor de cap si a migrenelor. In functie de manifestari, acestea se pot trata cu acupunctura (cel putin 10 sedinte) sau hidroterapie (mai exact, dusuri). Aceasta din urma procedura se face cu dusul, pornind de la timpla dreapta catre obraz, de la dreapta la stinga, deasupra fruntii si, din nou, de la frunte la obraz, apoi, in cerc, de-a lungul fetei. Pe linga inlaturarea durerilor de cap, relaxeaza si ochii obositi.

Cafeaua sub forma de remediu homeopat se recomanda si ea in tratamentul acestui tip de dureri. Si in medicina ayurvedica, boabele de cafea necoapte au aceeasi recomandare: tratarea durerilor de cap.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.