Ploi torentiale, in cantitati care ar putea depasi 100 de litri pe metru patrat, vor afecta intreaga tara pina vineri. Ieri, autoritatile nu stiau inca zonele in care va lovi viitura.

O noua avertizare meteo emisa luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat ca ploile vor cadea in cantitati mai mari decit cele estimate duminica. Cele mai afectate zone vor fi Banatul, Oltenia, Muntenia si zonele inalte, afectind, pina vineri noapte, intreaga tara. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Hidrologie, bazinele hidrografice expuse la inundatii sint Timis, Bega, Jiul, Oltul, Argesul, Ialomita, Buzau si afluentii acestora si Putna, Rimnicu Sarat, Trotus.

Vine ciclonul mediteranean

Riscul producerii unor noi viituri este mai mare dupa episoadele succesive de ploi torentiale care au afectat Romania. "Nu putem sti unde se va sparge ciclonul mediteranean care intra acum in tara, aici e vorba de hazard", ne-a declarat si Jorj Mihailovici, director adjunct la Apele Romane. El a adaugat ca e posibil ca intr-o zona anume sa cada 100 de litri intr-o ora si jumatate, dar ca nu se poate anticipa acum unde anume.

Apele Romane, luate de ape

Nici Ovidiu Gabor, un alt director adjunct la Apele Romane, nu a reusit sa indice clar unde trebuie intensificate masurile de aparare.

"Mai bine sunati la dispecerat, sa va dea avertizarea hidrologica", a sugerat Aurel Pana, director general la Apele Romane. •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.