Un fenomen inedit a fost observat, in week-end, pe plajele din Mamaia si Constanta. Pestii inotau la malul marii, atat de aproape de tarm, incat cei care intrau in apa riscau sa "calce" pe ei. Cohortele de pesti care misunau in apa rece si limpede fugeau din calea oamenilor, spre incantarea copiilor care cautau sa ii prinda.

Specialistii apreciaza procesul ca fiind natural si imbucurator pentru ecosistemul Marii Negre. "Curajul" pestilor, puiet din specia chefal, se explica printr-un complex de factori: furtuna puternica de la inceputul saptamanii trecute a generat un schimb de mase de apa pe verticala, iar vantul rece de sud-vest si vest din ultimele zile a scazut sensibil temperatura apei devenite limpede.

Directorul general al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" din Constanta, dr. ing. Simion Nicolaev, declara ca un fenomen asemanator s-a petrecut si la eclipsa totala de soare din vara anului 1999. Atunci, pe plaja din Neptun, vantul din vest a racit brusc apa, de la 22 - 23 Celsius la 14 - 15 C. Guvizii erau atat de nauciti incat ii puteai prinde cu mana. In week-end, la Mamaia si Constanta, temperatura apei marii a coborat sub 20 C.

"Chefalii au venit la mal in cautare de hrana. Cordonul litoral, de la interferenta apa - uscat, este cea mai bogata zona din punct de vedere biologic: vegetatie, plancton, crustacee. Iar pestele este o specie foarte oportunista. Inoata oriunde gasesc hrana".