La doar citeva zile dupa discursul presedintelui Basescu, conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) a demis sase sefi de vama, iar la Nadlac si Petea, noua vamesi au fost predati Parchetului National Anticoruptie.

Declaratia presedintelui Traian Basescu de la inceputul saptaminii trecute, in care a spus ca "in vami coruptia e in floare", a avut efect: sase sefi de vami au fost demisi dintr-o lovitura. Astfel, comisarul-sef Prodaniuc Pavel, seful Sectorului Politiei de Frontiera (SPF) Halmeu, comisarul Dragus Vasile, seful SPF Satu-Mare, subcomisarul Chereches Marian Marin, seful SPF Boghis, subcomisarul Georgescu Adrian Dumitru, seful SPF Negresti Oas, inspectorul principal Pop Remus, seful SPF Tirna Mare si comisarul Petrisor Cristian Liviu, seful SPF Carei au fost eliberati din functie.

"Au fost constatate grave neajunsuri privind combaterea migratiei ilegale, deficiente majore in coordonarea, planificarea si organizarea misiunilor de supraveghere si control a frontierei de stat, in special la 'frontiera verde>> si neexercitarea de catre acestia a actului de control asupra subordonatilor si neefectuarea analizelor de risc", a declarat chestorul Nelu Pop, seful IGPF.

Cind vrea, politia interna isi face treaba

Dupa citeva ore de la decizia chestorului Pop, in noaptea de vineri spre simbata, doua echipe de control ale IGPF, impreuna cu lucratori ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) au descoperit bani ascunsi la vamile Nadlac si Petea. Comisarul-sef Ioan Buda, seful Directiei Politiei de Frontiera Oradea, a declarat ca au fost gasiti in biroul sefului de tura de la vama Nadlac 920 de euro, 5.000 de forinti si sapte milioane de lei vechi.

In ciorapii unui vames, politistii au gasit 150 de euro, iar in cusca unui ciine au mai fost descoperiti inca 1.200 de euro. La Vama Petea, banii erau ascunsi in carcasa calculatorului, iar doua masini nu au fost vamuite pentru 380 de telefoane mobile in valoare de 83.000 de euro si cafea in valoare de 50.000 de euro. Doi ofiteri si sapte subofiteri de la Nadlac si Petea au fost predati PNA-ului pentru cercetari.

30 de vamesi demisi anul trecut

Chestorul Aurel Neagu, fostul sef al Politiei de Frontiera, ne-a declarat ca anul trecut "aproximativ 40 de vamesi au fost sanctionati pentru fapte de coruptie, dintre care vreo 30 au fost demisi". "DGIPI efectueaza controale destul de eficiente, dar care nu sint si suficiente. In 2001, eu am declarat ca in PF e coruptie 95%, lucru pentru care mi-am atras foarte multe critici. In ceea ce priveste testarile psihologice ale vamesilor privind rezistenta la spaga, acestea se fac la angajare si la promovarea in grad sau in functie", a adaugat chestorul Neagu.

Despre felul in care Politia Interna face controale, chestorul Nicolae Berechet povesteste: "Un politist se imbraca in civil si incearca sa mituiasca vamesul. Daca acesta accepta spaga, atunci inseamna ca in vama respectiva exista coruptie, iar noi trebuie sa intensificam controalele in acea vama. Aceste controale nu au o frecventa foarte mare. Lunar avem un control la un punct vamal".

Din martie, de cind a preluat sefia IGPF, chestorul Nelu Pop sustine ca a destituit 67 de vamesi. El il contrazice pe superiorul sau, chestorul Berechet, precizind ca "zilnic se fac controale in vama".

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.