Aproape o mie de membri ai Colegiului Medicilor au protestat ieri in Bucuresti impotriva starii precare a sistemului sanitar

Aproximativ o mie de membri ai Colegiului Medicilor din Romania (CMR) au marsaluit ieri in Bucuresti, pentru a depune, la sediul Ministerului Sanatatii, o motiune in care atrag atentia asupra starii precare a sistemului sanitar si cer redobandirea demnitatii celor care practica aceasta profesie. Cei o mie de membri ai CMR, reprezentand aproximativ 3% din totalul medicilor din tara, au participat, ieri la pranz, la o Adunare Generala Extraordinara a Colegiului, prilej cu care au elaborat o motiune pe care o vor inainta Guvernului, Presedintiei, Parlamentului si autoritatilor sanitare. In document, medicii cer stoparea nepasarii cu care se hotaraste suma alocata sanatatii si ca bugetul pentru acest domeniu, in 2005, sa fie reconsiderat la valoarea de 5-6% din PIB iar Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate sa fie separat de bugetul consolidat al statului.

Membrii CMR solicita distribuirea echitabila a bugetului sanitar pe sectoare de activitate. In acest scop, in medicina primara, valoarea per capita a punctului sa fie de minim 23.600 de lei pentru a permite functionarea tuturor cabinetelor medicale, incepand cu cele o mie de persoane inscrise pe lista. De asemenea, valoarea minima a punctului per serviciu din ambulatoriul de specialitate ar trebui sa fie de 6.600 de lei. In domeniul spitalicesc si prespitalicesc, venitul de baza al personalului trebuie sa fie marit cu 40%. Medicii mai cer realizarea de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a evidentei clare a asiguratilor si asigurarea sumelor necesare ingrijirii intregii populatii, precum si "revenirea medicilor la conditia de medici si nu la cea de "contopisti" in serviciul Caselor de Asigurari si al Directiilor de Sanatate Publica".

In cazul in care aceste revendicari nu vor fi satisfacute in totalitate, medicii vor refuza in masa semnarea contractelor care asigura ingrijirea bolnavilor in 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.