Teatrul National din Bucuresti (TNB) se afla, in momentul de fata, intr-o situatie grava din punctul de vedere al soliditatii cladirii, existand probleme si in ceea ce priveste prevenirea riscului de incendii. Directorul Ion Caramitru lucreaza acum la un document care analizeaza parametrii de risc la TNB si care va fi prezentat Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) si Guvernului pana in luna septembrie. Arhitectul Romeo Belea, unul dintre autorii proiectului cladirii, a precizat ca, desi masurile de prevenire a incendiilor ar trebui sa fie foarte riguroase, expertiza scenariului la foc nu a fost facuta inca la TNB.

Potrivit lui Belea, exista un proiect pentru consolidarea TNB, deoarece si fostul director al teatrului, Dinu Sararu, a cerut refacerea Salii Mari. Conform acestui proiect, sala ar putea fi refacuta in aproximativ cinci-sase luni de zile, in functie de ritmul de lucru si de fondurile existente. El a mai precizat ca, potrivit proiectului sau, toate "lipiturile" ar putea fi mutate in Turnul Coltei, care sa fie refacut la 50 de metri de TNB.

Arhitectul mai mentioneaza ca a convins conducerea Ministerului Culturii si Cultelor de problemele cu care se confrunta TNB si de necesitatea acordarii de fonduri pentru consolidare. Nevoia unui bun sistem de prevenire a incendiilor a fost repusa pe tapet de focul izbucnit in aceasta iarna la sala unde functiona Opereta. in prezent, aceasta sala este in reparatii.

Ea va reveni in folosinta Teatrului National de indata ce Opereta va primi un alt sediu, conform unei intelegeri la care au ajuns Ministerul Culturii, TNB si Teatrul de Opereta. Un viitor sediu posibil pentru Opereta este Sala Omnia de la Senat. Romeo Belea sustine ca "in proportie de 90%" va reusi sa transforme acest spatiu intr-o sala adecvata pentru spectacolele de opereta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.