Grosul banilor se lasa in alimentare, la concurenta cu facturile la utilitati

Anul trecut, nivelul de trai al unei familii obisnuite s-a imbunatatit cu aproape 2 milioane lei vechi comparativ cu 2003. Statisticile oficiale arata ca fiecare gospodarie a cheltuit lunar 7,5 milioane lei vechi pentru mancare, marfuri nealimentare si plata serviciilor. In 2003, media cheltuielilor totale de consum a fost de 5,6 milioane lei/luna. Practic, pentru a-si asigura traiul, o gospodarie obisnuita, formata din doi adulti si un copil, a cheltuit putin peste 6 euro/zi (curs mediu anual - 1 euro = 40.532 lei). Spre comparatie, in Germania, pretul minim platit de un patron pentru o ora de munca este de 5 euro.

Utilitatile ii usuca la buzunare pe oraseni

Cei mai multi bani se duc pe mancare, arata statisticile oficiale. Din cei 7,5 milioane lei, 3,4 milioane lei inseamna cheltuieli cu mancarea, iar 1,1 milioane lei inseamna costul mediu al facturilor la apa, energie si gaze. La oras, cheltuielile medii lunare pentru plata acestor servicii sunt de 3,4 ori mai mari decat la sat, unde existenta sobelor cu lemne si a fantanilor i-au scutit pe tarani de tarifele piperate ale furnizorilor de utilitati.

Fiecare roman consuma anual 42 kg de mezeluri

Dupa cum arata datele Institutului National de Statistica (INS), anul trecut, doar consumul de carne si cel de fructe au inregistrat cresteri care doar in cazul Romaniei pot fi numite semnificative. Astfel, consumul mediu lunar de carne proaspata pe persoana a fost de 2,5 kg, cu 100 de grame mai mult decat in 2003. Cantitatea de mezeluri consumate de romani a sporit si ea cu 200 de grame fata de nivelul inregistrat in perioada precedenta.

Mamaliga, "painea" taranului

Consumul de fructe este si el scazut in comparatie cu standardele existente in tarile dezvoltate. Anul trecut, fiecare roman a cumparat in medie 2,5 kg de fructe/luna, cu 200 de grame mai mult fata de nivelul aferent lui 2003. Totodata, datele INS indica scaderi si in ce priveste consumul de paine si cel de cartofi. Fiecare roman a mancat in 2004 in jur de 119 kg de paine, consumul fiind mai mic cu 2,4 kg. In gospodariile de agricultori s-a mancat mai putina paine (108 kg/an), dat fiind ca aceasta este inlocuita adeseori de mamaliga. In 2004, agricultorii au consumat in medie 31 kilograme de malai.

Somerii sunt nevoiti sa tina la silueta

In ce priveste laptele, consumul a ramas la nivelul consemnat in 2003: aproape 6 litri/luna. Doar agricultorii si pensionarii beau mai mult de 6,5 litri de lapte pe luna, in vreme ce somerii abia isi permit sa consume 4,3 litri de lapte. Intr-o situatie asemanatoare se regaseste si consumul de smantana si branzeturi. In vreme ce patronii cumpara in fiecare luna cel putin un kilogram de produse lactate, somerii sunt nevoiti sa se multumeasca doar cu 800 grame/luna.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.