Un studiu realizat la universitate britanica John Moores a tras un semnal de alarma in ce priveste paternitatea copiilor. Conform cercetatorilor, unul din 25 de tati nu stie ca el de fapt creste copilul altcuiva.

Situatia a iesit la iveala o data cu perfectionarea testelor de paternitate si cresterea cazurilor de infidelitate sexuala. Cercetari recente arata ca in timp ce cazurile de sarcina in randul adolescentelor, de infidelitate sexuala si de parteneri multipli cresc, unul din 25 de tati poate creste fara sa stie copilul altui barbat. Odata progresele inregistrate in domeniul testarii genetice, mii de tati descopera anual ca de fapt copilul "lui" e al altcuiva.

Un studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea John Moores din Liverpool trage concluzia ca 4% din totalitatea barbatilor cresc, fara sa-si dea seama, un copil cu a carui paternitate nu au nici o legatura. Dintre barbatii care solicita un test de paternitate din cauza ca isi suspecteaza partenera de infidelitate, unul din patru "se bucura" de confirmarea banuielii. Descoperirile cercetatorilor, publicate in Journal of Epidemiology and Community Health, se bazeaza pe analiza studiilor cu acest subiect realizate dupa anul 1950.

Cercetatorii din Liverpool spun ca rata medie ar fi de patru la suta, ceea ce inseamna ca una din 25 de familii poate fi afectata. "Pentru oricare tata a descoperi ca in realitate copilul pe care il creste ca pe propria progenitura e procreat de alt barbat are consecinte majore asupra sanatatii", spun cercetatorii. Constientizarea acestui fapt poate distruge familii, poate afecta sanatatea copilului si a mamei, la fel ca si a tatalui care e identificat ca parinte biologic.

De asemenea, in astfel de cazuri se inregistreaza si o crestere a violentei domestice. Tehnicile moderne de testare continua sa produca multe surprize si sa arunce o noua lumina asupra multor aspecte ale comportamentului sexual uman. in Marea Britanie sunt efectuate anual circa 10.000 de teste de paternitate.

Acestea au avut un rol principal in dispute care au implicat celebritati si politicieni. De exemplu, anul acesta, David Blunkett, ministrul britanic al muncii si pensiilor, a aflat ca nu este tatal ultimului copil al iubitei sale, Kimberly Quinn, iar Liz Hurley a obtinut bani pentru intretinerea fiului ei dupa ce testele au dovedit ca producatorul de televiziune Steve Bing era tatal.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.