Noi zone ale tarii vor avea regim de arie naturala protejata, conform unui proiect de hotarare de Guvern initiat de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Zonele propuse de specialistii de la Mediu sunt urmatoarele: Defileul Jiului (11.127 ha), rezervatiile naturale de la Sararia-Slanic (891 ha), Dobru (778 ha), complexul geologic Racosul de Jos (95,2 ha), mlastina Hergheliei (8 ha), Muzeul Trovantilor (1,1 ha) si Padurea Ciuasului (3 ha).

Proiectul prevede interzicerea oricaror forme de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, precum si orice forma de folosire a terenurilor, incompatibile cu scopul de protectie si/sau conservare. Aceasta interdictie va fi valabila pana la aprobarea planului de management al Parcului National "Defileul Jiului". In zonele de conservare speciala, in afara perimetrelor rezervatiilor stiintifice cu regim strict de protectie, se pot defasura urmatoarele activitati: de natura stiintifica si educativa, turism controlat, cosirea si pasunarea rationala pe pajisti, stingerea incendiilor, interventiile pentru protejarea unor specii, protectia ecosistemelor.

In plus, se poate actiona pentru prevenirea inmultirii daunatorilor forestieri. Administratorii drumurilor publice vor trebui sa amplaseze indicatoare rutiere pe drumurile pe care le administreaza pentru semnalizarea adecvata a rutelor catre parcurile nationale si naturale, in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a proiectului de HG. Autoritatile administratiei publice locale si administratorii ariilor naturale protejate vor lua masuri pentru conservarea patrimoniului arhitectonic traditional din ariile naturale protejate si din vecinatatea acestora.

Autoritatile vor elabora proiecte-tip pentru constructii care sa contina elemente de arhitectura traditionala locala. Cetatenii care doresc sa trimita comentarii, propuneri sau sugestii referitoare la proiectul de HG o pot face prin fax la nr. 021/316.05.31 sau la adresa de e-mail ciubucflorina@mappam.ro cu subiectul "HG Arii protejate noi". Proiectul in intregime poate fi consultat pe site-ul www.mappm.ro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.