Autoritatile vamale romane au recunoscut ieri ca inasprirea conditiilor de iesire din tara, preconizate pentru 1 octombrie, sint cauzate de incapacitatea interna de a stavili migratia.

"In 2001, cind s-au desfiintat vizele, Bruxelles-ul ne-a cerut masuri ferme de stapinire a migratiei ilegale. Ulterior, pentru ca Romania nu a fost capabila sa o faca, citeva state au vrut sa ne reintroduca vizele. Am fost obligati astfel sa luam masuri mai drastice, pentru ca sintem pasibili de o clauza de salvgardare’’, a recunoscut ieri chestorul Nelu Pop, seful Politiei de frontiera, in timpul discutiilor cu sindicatele si patronatele pe marginea ordinului pe care ministrul Vasile Blaga il va semna de la 1 octombrie si care va inaspri conditiile de iesire din tara a romanilor.

Aflat in dezbatere publica pina atunci, proiectul de ordin a fost practic desfiintat ieri de intrebari ale asistentei ce vizau situatii concrete de iesire din tara si nereglementate de ordin. Dragos Mihalache, reprezentantul UGIR, i-a asigurat pe oficiali ca piata e capabila sa produca SRL-uri ce vor falsifica invitatiile cerute la vama, asa cum se intimpla acum cu facturile.

"De ce vreti sa fiti mai catolici decit Papa, introducind in ordin termenul 'trebuie>> sa prezinte documente justificative ale calatoriei, cind in Conventia Schengen se spune clar 'daca e cazul>>?’’, a punctat Mihalache. Singurele replici ale oficialilor MAI au fost: "Este un proiect, ce va fi cu siguranta modificat pina la 1 octombrie, la cererea societatii civile’’.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.