Aproape fara exceptie, tinerii au avut intiietate, in acest an, la concursul de selectie a proiectelor cinematografice finantate de la bugetul de stat. La sectiunea lungmetraj, dupa mult timp, Sergiu Nicolaescu nu mai apare drept regizor la nici unul dintre proiectele care au primit finantare, cinci la numar. Iata-le, in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut: "Restul e tacere", in regia lui Nae Caranfil, "Amintiri din Epoca de Aur"- Cristian Mungiu, Hanno Hoffer, Razvan Marculescu, "Hrana pentru pestii mici", regizor Cristi Puiu, "Legiunea straina", in regia "seniorului" Mircea Daneliuc, "Hirtia va fi albastra", regizat de Radu Muntean.

Doua documentare

Documentarele de lungmetraj selectionate sint "Razboi pe calea undelor", al lui Alexandu Solomon si "Podul de flori", avindu-l ca regizor pe Thomas Ciulei. La categoria debut lungmetraj, a fost preferat filmul "Despre ingeri si par", in regia lui Corneliu Porumboiu.

10 proiecte pentru scurtmetraj

Categoria scurtmetraj are, in acest an, 10 proiecte care vor primi bani de la stat. Tot in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut, ele sint: "Romania, Romania", regia Radu Gabrea si Razvan Radulescu, " Dragus" al lui Dumitru Budrala, "Sirma", avind-o regizor pe Andreea Paduraru , "Nunti, muzici si casete video" in regia lui Tudor Giurgiu, "Concert la Biserica Neagra", regia Felicia Cernaianu, "Pe urmele realitatii", regia Walter Wehemayer.

Pe locul sapte s-a clasat "Lampa cu caciula" a lui Radu Jude, pe opt - "Un euro greu, un euro usor", in regia lui Marius Sopterean, locul noua a fost ocupat de proiectul intitulat "La drumul mare", avindu-l regizor pe Gabriel Sirbu, iar pe 10 s-a clasat " La mare", regizor Adrian Sitaru. In total, suma disponibila pentru finantarea lungmetrajelor si scurtmetrajelor se ridica la 80 de miliarde de lei vechi.