Cursurile de IT vor fi din toamna obligatorii pentru studentii care doresc sa devina profesori, dar si pentru cei care sint deja la catedra si vor sa isi ia gradele didactice. "Din acest an ne-am schimbat modul de pregatire a personalului didactic, astfel incit cursurile de IT devin obligatorii in formarea initiala a celor care vor sa devina profesori", spune ministrul Educatiei, Mircea Miclea.

Astfel, cei care se pregatesc sa devina profesori nu vor avea dreptul sa predea in invatamint fara sa urmeze cursuri de utilizare a calculatorului. "Un profesor trebuie sa-si adapteze predarea si sa-si elaboreze testele de evaluare si baremul de corectare direct pe calculator", spune Ion Ivan, director la Departamentul de Informatizare din cadrul Ministerului Educatiei.

Avansarea e conditionata de IT

Nu numai viitorii profesori vor fi nevoiti sa aiba cursuri de IT, ci si cei care se afla in prezent in sistem. "Cursurile vor fi obligatorii pentru toti profesorii, altfel ei nu isi vor putea lua gradele didactice", spune Mircea Miclea, ministrul Educatiei. Profesorii pot alege sa scoata bani din buzunar pentru a se specializa in informatica sau sa astepte o data la cinci ani sa fie inclusi intr-un program de instruire organizat de Ministerul Educatiei.

80% dintre profesori sint pe dinafara

La sfirsitul lui 2004, conform unui studiu realizat de compania Siveco, cea care are contracte cu Ministerul Educatiei pentru a dota scolile, 80% dintre profesorii de liceu si gimnaziu nu stiau sa lucreze cu un PC. Chiar daca unii profesori au urmat cursuri de specializare, 40% dintre acestia nu au invatat mai nimic, ei fiind nevoiti sa repete cursurile si sa plateasca pentru a fi instruiti din nou.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.