Scandalul generat de retinerea pasapoartelor a determinat autoritatile romane sa adopte noi masuri. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca masura retinerii pasapoartelor la frontiera persoanelor care au depasit termenul legal de sedere in strainatate a fost suspendata. Noile prevederi intrate in vigoare insa incepand din noaptea de sambata spre duminica, de la ora 0.00, prevad ca romanii care au depasit termenul legal de sedere in spatiul Schengen vor ramane cu pasapoartele in buzunar, in schimb nu vor mai putea parasi tara decat daca au asupra lor documente care sa justifice prelungirea termenului de sedere.

Cetatenii aflati in aceasta situatie vor fi inclusi intr-o baza de date informatizata si nu li se va permite parasirea teritoriului Romaniei pana cand isi vor reglementa statutul, prin prezentarea, la serviciul teritorial de pasapoarte, a documentelor justificative privind intarzierea in strainatate. "Atrag atentia cetatenilor care au incalcat legea sa nu isi faca iluzii ca vor putea iesi din tara daca nu prezinta acte din care sa reiasa un motiv intemeiat pentru care au stat in strainatate mai mult decat permite legea", a declarat ministrul Vasile Blaga.

"Chiar daca raman in posesia pasaportului, cetatenii care au incalcat legea nu vor putea trece frontiera", a adaugat ministrul. Cetatenii introdusi in baza de date vor avea obligatia de a se prezenta la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple din judetul de domiciliu, cu documentele justificative privind depasirea termenului de sedere, traduse in limba romana si legalizate in tara de catre un notar public sau in strainatate, de catre misiunile diplomatice ale Romaniei.

In cazul in care aceste documente justifica un motiv intemeiat pentru depasirea termenului de sedere in strainatate, numele cetatenilor respectivi va fi eliminat din baza de date si va fi emisa o dovada in acest sens. Altfel, serviciul teritorial de pasapoarte va aplica masura retinerii pasaportului, in conformitate cu prevederile legale. Dispozitia ministrului nu prevede un termen pana la care romanii luati in evidenta Politiei de Frontiera isi vor reglementa situatia.

"Termenul depinde in exclusivitate de cat de repede se vor prezenta, cu documentele necesare, la serviciile teritoriale de pasapoarte de pe raza judetului de domiciliu", se arata intr-un comunicat al MAI. Desi a suspendat masura de retinere a pasapoartelor, controalele la frontiera de vest ale Politiei de Frontiera s-au intensificat, atat in punctele de trecere, cat si pe fasia de frontiera, pentru a preintampina producerea unor fapte de coruptie.

Din data de 1 august si pana in prezent Politia de Frontiera a ridicat pasapoartele a 4.465 de cetateni care au depasit termenul legal de sedere in strainatate, ceea ce reprezinta 1,7% din numarul total de 260.765 de cetateni romani care au intrat pe teritoriul tarii in aceasta perioada.

Tudor Borcea
"Chiar daca raman in posesia pasaportului, cetatenii care au incalcat legea nu vor putea trece frontiera", a adaugat ministrul. Cetatenii introdusi in baza de date vor avea obligatia de a se prezenta la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple din judetul de domiciliu, cu documentele justificative privind depasirea termenului de sedere, traduse in limba romana si legalizate in tara de catre un notar public sau in strainatate, de catre misiunile diplomatice ale Romaniei. In cazul in care aceste documente justifica un motiv intemeiat pentru depasirea termenului de sedere in strainatate, numele cetatenilor respectivi va fi eliminat din baza de date si va fi emisa o dovada in acest sens. Altfel, serviciul teritorial de pasapoarte va aplica masura retinerii pasaportului, in conformitate cu prevederile legale. Dispozitia ministrului nu prevede un termen pana la care romanii luati in evidenta Politiei de Frontiera isi vor reglementa situatia. "Termenul depinde in exclusivitate de cat de repede se vor prezenta, cu documentele necesare, la serviciile teritoriale de pasapoarte de pe raza judetului de domiciliu", se arata intr-un comunicat al MAI. Desi a suspendat masura de retinere a pasapoartelor, controalele la frontiera de vest ale Politiei de Frontiera s-au intensificat, atat in punctele de trecere, cat si pe fasia de frontiera, pentru a preintampina producerea unor fapte de coruptie. Din data de 1 august si pana in prezent Politia de Frontiera a ridicat pasapoartele a 4.465 de cetateni care au depasit termenul legal de sedere in strainatate, ceea ce reprezinta 1,7% din numarul total de 260.765 de cetateni romani care au intrat pe teritoriul tarii in aceasta perioada.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.