Latifundiarii din Pipera, Gigi si Ioan Becali, au rude care le seamana intru totul. Acestea si-au intins mainile hraparete si asupra pamanturilor de la poalele Muntilor Piatra Craiului. Au ridicat ilegal vile, au platit amenzile aplicate de Garda de Mediu, dupa care si-au continuat linistiti afacerile subterane. Autoritatile din Zarnesti, judetul Brasov, au inchis rusinate ochii si si-au adancit multumite mainile in buzunare. Muntii Piatra Craiului - sau "Regina Carpatilor Romanesti" - reprezinta un loc unic in lume.

Pe suprafata lor si-au gasit salasul nu mai putin de 1.118 specii de plante, 216 specii de fluturi, 109 specii de pasari si 40% din fauna totala a Romaniei, care numara peste 100 de specii de mamifere. Proportia covarsitoare a speciilor endemice (unice in lume), atat plante (garofita Pietrei Craiului), cat si animale strict protejate (capra neagra, rasul, jderul, lupul) au determinat autoritatile statului sa infiinteze, in 1990, Parcul National Piatra Craiului.

Masivul - care e si principalul component al Parcului National - se impune ca o creasta calcaroasa extrem de spectaculoasa, cu o lungime de 25 km si cu altitudini ce variaza in jurul valorii de 2.000 de metri, desfasurata pe directia NNE-SSV, intre localitatile Zarnesti (N) si Podu Dambovitei (S). Ce implica existenta unui Parc National? Interzicerea constructiilor abuzive in incinta parcului, stoparea sau, dupa caz, limitarea defrisarilor in incinta ariei protejate, pedepsirea aspra a braconajului, evitarea suprapasunarii, interzicerea pescuitului, chiar si a accesului public in cadrul zonelor de interes stiintific.

Ce au facut familia Becali, preotul Ioan Cotitiu, autoritatile argesene, ciobanii si alti oameni puternici, implicati in lumea sportului, politicii sau a afacerilor, intrece insa orice inchipuire. Au construit ilegal, ignorand litera legii, au defrisat iresponsabil, deregland practic un intreg ecosistem, au braconat, au vandalizat si au impus treptat dinastia fricii si a terorii intr-un spatiu sortit initial frumusetii si bogatiei crescute intr-o liniste perfecta a salbaticiei.

Cum au reactionat oamenii care se indeletnicesc cu protejarea parcului? Au facut adrese scrise la forurile abilitate, sesizand ilegalitatile, au dat amenzi de sute de milioane, au realizat harti, studii si fotografii cu zonele furate din inima naturii. Barbaria avanseaza insa fara graba, cu acordul tacit al autoritatilor, musca tot mai mult dintr-o zestre poate nemeritata, ravnita de Europa si batjocorita de romani. Sosirea in Zarnesti, un orasel ponosit, cu oameni resemnati si cu privirea tulbure de promisiuni neonorate prin campaniile electorale, iti rascoleste gandurile imediat.

Fata trista a unei asezari de munte cu mai multi someri decat copii este mai graitoare decat realitatea care se amestesca firesc cu traiul decent. Au aparut pensiuni, oameni care traiesc cu adevarat din turism, dar si studenti nemti, elvetieni sau austrieci, care vin sa-si faca lucrarea de licenta in Piatra Craiului. "Acum coboram de pe munte, am numarat efectivele de capre negre prin binoclu", spune un "ranger", angajat al parcului. Dialogul se infiripa imediat: "La Podul lui Calinet, pe Valea Ursilor, ne luptam degeaba cu clanul Becali.

S-a apucat sa construiasca o casa de vacanta in extravilan, chiar in incinta parcului. Am inteles ca este vorba de o ruda apropiata a lui Gigi Becali. Numai ei stiu cum au obtinut aprobarile", relateaza rangerul. "E adevarat, toata lumea de aici stie ca o ruda de-a lui Becali a ridicat o vila in incinta parcului. Nu s-au sinchisit prea mult. A venit Garda de Mediu, i-a amendat cu 30 de milioane de lei, iar ei si-au continuat lucrarile, spunand ca vor plati toate amenzile fara nici o problema.

Apoi s-a tergiversat totul, probabil ca au intervenit undeva mai sus, pentru ca, in momentul de fata, casa este deja gata. Nu cred ca i-a mai deranjat cineva. Ca-i a lui Gigi sau a lui Ioan Becali ne intereseaza mai putin, important este ca nu e normal sa fie acolo", confirma Horatiu Hanganu, seful Parcului National Piatra Craiului.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.