Vrancea - cel mai puternic punct seismic al Romaniei, dar si al Europei poate fi apreciat pe baza de calcule si observatii daca este sau nu "incarcat".

Pana anul viitor cel putin, spune directorul Institutu-lui de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, Vrancea nu este "incarcata pentru marele cutremur".

Pana In primavara, liniste

Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, dr. Gh. Marmureanu, a sustinut ca, pana prin primavara anului viitor, Vrancea, marele centru seismic al Romaniei, este sub influenta marii placi tectonice a Africii. "Nu e o placa tocmai agresiva", a spus directorul. "De anul viitor, insa, vom intra (Vrancea n.r.) sub influenta miscarii placii asiatice. Asta nu inseamna neaparat ca va fi cutremur, ci ca aceasta noua influenta genereaza alte presiuni asupra carora nu s-au facut masuratori."

INTERSECTIA TECTONICA

Trei placi tectonice continentale se intersecteaza in Vrancea: Placa est-europeana (practic coltul de sud-vest al marii placi est-europene - in zona de nord-est a Romaniei, cu granita sub Carpatii Orientali), Subplaca intraalpina (cea care ocupa Transilvania si este parte componenta a placii vest-europene) si Subplaca Moesiana, cea din sudul Romaniei, care reprezinta zona frontala a microplacii Marii Negre. De altfel, zonele de intalnire ale placilor urmaresc aproape exact linia Muntilor Carpati.

Un astfel de "punct de intalnire" a trei placi tectonice terestre este extrem de rar. In afara de Vrancea, doar doua locuri din lume mai au parte de astfel de zone seismo-tectonice: Muntii Hindu-Kush, in India, si Bucaramanga, in Columbia. Cu singura diferenta ca respectivele regiuni nu sunt populate. "Pana prin primavara anului viitor, Vrancea, marele centru seismic al Romaniei, este sub influtenta marii placi tectonice a Africii, care nu e o placa tocmai agresiva"

CUTREMURELE DE SUPRAFATA

In Romania avem parte si de cutremure de suprafata, si de adancime. Cutremurele de suprafata - cu efecte distructive doar pe o arie mult mai mica - sunt cele produse la o adancime cuprinsa intre 5 si 40 de km. In general, aceste cutremure de suprafata sunt de joasa energie si intensitate (magnitudinea lor nu depaseste 6,5-6,7) si au numeroase replici

CUTREMURELE DEVASTATOARE

Intre 60 si 200 de kilometri adancime incepe zona cutremurelor "intermediare". Cazul Vrancei. Cutremurele de la intersectia celor trei placi tectonice continentale, subcrustale, au energie mare, resimtite pe arii intinse. Sunt produse de "forfecari determinate de compresiune". La noi, cutremurele devas-tatoare, cu magnitudine de 7-7,5 au loc de doua
sau de trei ori intr-un secol.

BLOCARE AUTOMATA

Sistemul genereaza blocarea automata a retelelor de interes strategic, cu risc major la cutremure puternice - gazul metan, instalatii electrice de inalta tensiune, calculatoare la nivel central, conducte de petrol si de apa, trenuri de mare viteza, rafinarii, lifturi. Sistemul este in intregime automatizat si va permite, in cazul unui seism major, salvarea a cat mai multe vieti.

MOLDOVA SAU MUNTENIA

In functie de structura crustei terestre si de adancimea la care se produc, cutremurele din Vrancea influenteaza Moldova sau Muntenia. Astfel, daca un seism are loc la o adancime cuprinsa intre 70 si 110 kilometri, Bucurestiul respectiv
Muntenia vor fi afectate. Daca adancimea este mai mare de 130 kilometri, atunci efectele seismului sunt dirijate catre Moldova, Bucovina.

SEISM UNIC IN LUME

Institutul National de Cercetare pentru Fizica Pamantului, impreuna cu Universitatea Karlsruhe - SUA, au reusit sa creeze un "sistem de avertizare seismica in timp real" pentru zona Vrancea, unic in lume. Sistemul permite ca in maximum 0,9 -1,2 secunde (din cele 20-28 de secunde-timpul scurs intre momentul producerii seismului si sosirea undelor seismice distrugatoare) sa se poata lua masuri preventive de maxima importanta.

Sursa: Ziarulcn.comTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.