Ascensiunea universitara a lui Mircea Beuran ar putea fi blocata de aspectele etice ale plagiatului dezvaluit de presa in urma cu doi ani. Decizia in acest sens apartine Comisiei de onoare din cadrul facultatii, condusa in prezent de medicul Sorin Oprescu, comisie care nu s-a pronuntat pana acum. Doctorul Sorin Oprescu nu a putut fi contactat pentru a-i cere o declaratie, fiind plecat in strainatate.
In schimb, ministrul Cinteza atrage atentia asupra faptului ca membrii Comisiei de onoare nu au luat inca nici o decizie.

"Comisia de onoare ar trebui sa fie somata sa dea un raspuns asupra acestui lucru, pentru ca ea pastreaza tacerea. Domnul Beuran este posibil sa indeplineasca conditiile de profesor, pe alte lucrari decat cele plagiate, dar este o problema de etica universitara, care nu este competenta consiliului facultatii si al senatului decat in masura in care se pronunta consiliul de onoare. (...) Cheia problemei este o decizie a consiliului in privinta comportamentului general al domnului Beuran. Sesizarea se gaseste acolo si nu exista nici un raspuns, deci problema care trebuie sa fie pusa este asupra acestui aspect etic", sustine Cinteza.

Cinteza: "Nu am nici o implicare"

Desi este coleg la PSD cu Beuran, Sorin Oprescu a evitat sa-si exprime clar pozitia dupa izbucnirea scandalului legat de plagiat. "Nu-i ramane decat sa mearga la emisiunea "Iarta-ma"", declara Oprescu acum doi ani, dupa sedinta in care senatul UMF a decis concedierea lui Beuran. Pe de alta parte, potrivit ziarului "Romania libera", cei doi si-au ridicat vile in comuna Ciolpani (judetul Ilfov) amplasate "in oglinda", de-o parte si de alta a unei ulite asfaltate cu putin timp inainte de alegerile generale din toamna.

Ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, sustine ca nu a avut nici o contributie la acordarea titlului de profesor universitar lui Mircea Beuran. Cinteza ne-a declarat ca a delegat exercitarea functiei de decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF in favoarea prodecanilor Victor Stoica si Cristian Bara, care indeplinesc prerogativele alternativ. "Nu am participat la nici una dintre sedintele la care i-a fost acordat titlul domniei sale (n.r. - Mircea Beuran), nici la decanat si nici la senat", a precizat Cinteza.

Evaluarea, o chestiune de timp

In opinia lui Cinteza, dosarul lui Beuran il indreptateste pe acesta sa acceada la titlul de profesor universitar. "Domnul Beuran are depus un dosar in care nu sunt trecute nici una dintre lucrarile acuzate de plagiat. Acest dosar se pare ca are suficiente lucrari originale care sa-i poata permite ascensiunea universitara", a mai spus Cinteza. Lucrarile urmeaza sa fie analizate de o comisie special constituita la nivelul Ministerului Educatiei, care le va valida sau nu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.