Copiii infectati cu HIV/SIDA continua sa sufere de discriminare in sistemul de sanatate si invatamant, dar numarul cazurilor de acest gen este in scadere, potrivit unui raport realizat de UNOPA. La elaborarea raportului au participat 23 de organizatii din 19 judete. In urma analizei de teren realizate in perioada iulie-septembrie 2004 au fost identificate 317 cazuri de incalcare a drepturilor, comparativ cu 789 de cazuri trimestrul anterior.

Dintre acestea, 20% (sau 63 de cazuri) se refera la incalcari a dreptului la tratament, 30% (98 de cazuri) se refera la incalcarea dreptului la ingrijiri medicale. In cazul a 16% dintre cazuri a fost vorba de nerespectarea prevederilor referitoare la acordarea alocatiilor, 3% - la incalcarea confidentialitatii diagnosticului, 2% la probleme in domeniul pregatirii scolare la domiciliu, iar 1% la situatii de respingere in scoala. Pentru 11% din cazuri, este vorba de incalcari ale drepturilor asistentului personal al persoanei cu handicap grav (infectat cu HIV/SIDA). Raportul UNOPA - www.unopa.ro - recomanda, printre altele, imbunatatirea pregatirii personalului din domeniu sanatatii, o mai buna gestionare a fondurilor locale, organizarea de campanii de informare impotriva discriminarii persoanelor cu HIV/SIDA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.