Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca a primit din partea angajatorilor spanioli 4.101 oferte pentru femei care doresc sa mearga in primavara la cules de capsuni. Se cauta oameni care nu au mai fost la munca in Spania. Cei care au mai fost si au castigat simpatia fermierilor spanioli vor primi acasa o instiintare din partea reprezentantilor acestora in Romania.

Acestor muncitori le sunt destinate asa-numitele "contracte nominale", care vin din Spania direct pe numele lor. Conform estimarilor directoarei Oficiului, Daniela Andreescu, pentru 2005, pe langa cele 4.101 oferte pentru oameni noi, vor fi circa 18.000 de contracte nominale. De asemenea, la inceputul anului viitor se asteapta alte mii de noi oferte in agricultura, in afara celor pentru culesul capsunilor. Desi dosarele trebuiau depuse pana ieri, din cauza imbulzelii de la selectia dosarelor, Oficiul pentru Migratii a decis sa prelungeasca inscrierile cu o zi. Sute de romani s-au calcat, ieri, in picioare, in fata Oficiului pentru Migratii, sa-si depuna dosarele de capsunar. Desi angajatorii au cerut, de data aceasta, femei intre 20 si 40 de ani care nu au mai avut inainte contract pentru cules de capsuni in Spania, la coada asteptau de doua zile si persoane care au mai fost de mai multe ori pe plantatii.

Pline de speranta, altele s-au asezat la coada chiar daca depaseau limita de varsta, de 40 de ani. "Am 45 de ani, stiu ca depasesc varsta, dar ma gandesc ca poate se intampla un miracol si imi primesc si mie dosarul. Capsunile sunt ultima mea speranta: barbatul e bolnav, am 4 copii si nici un venit in afara de alocatiile lor. Nici cu ziua nu mai am unde sa merg, ca s-a pus frigul si nu mai e de munca prin gradini in perioada asta", se plangea o femeie venita dint-un catun din Valcea. Ca sa ajunga la Oficiu, s-a imprumutat o jumatate de milion prin vecini, desi era clar ca nu are sanse fiindca depaseste varsta limita. Alta, venita din Targu Neamt, habar n-avea ca dosarul ii va fi respins din prima, fiindca mai fusese de trei ori la cules de capsuni. Era sigura ca va fi aleasa datorita experientei. "M-am specializat in stat la cozile Oficiului si in dormitul la Gara de Nord", zicea ea. Oricat ar munci in Spania, banii tot nu-i ajung: "Data trecuta am castigat in doua luni 1.200 de euro si nu mi-au ajuns decat sa-mi platesc datoriile si sa-mi fac doua sobe".

Mai demult si-a depus si barbatul ei dosarul la Oficiu, dar nici un patron nu l-a luat la munca pe motiv ca e "handicapat" - ii lipsesc trei degete. O educatoare dintr-un sat din Baragan statea la coada capsunareselor doar sa afle de la cineva din Oficiu cum se obtine contractul nominal. "Am mai fost in Spania la capsuni, vreau sa mai merg si am aflat ca imi trebuie un contract pe numele meu de la patronul spaniol. La Oficiu mi-au spus sa intreb la Ambasada Spaniei si de acolo m-au trimis inapoi la Oficiu. Aici, la telefon suna tot timpul ocupat.

Asa ca singura solutie este sa astept toata ziua la coada cu cei care isi depun dosarul si sa intru odata cu ei in Oficiu sa aflu macar cand e urmatoarea preselectie", se amaraste femeia. Celelalte, venite pentru depunerea de dosare, habar n-aveau pe ce data e selectia finala si cand ar urma sa plece in Spania. "M-am asezat la coada ieri, la 11 noaptea, si am intrat fix dupa 24 de ore", povesteste o tanara. E prima data cand isi depune dosarul la Oficiu. "Singurul lucru de care imi pare rau e ca am pierdut randul fiindca am lesinat de la statul in picioare si de la ger", zice ea. Luni si marti si-au depus dosarele la Oficiu nu mai mult de 1.700 de persoane. La selectia finala, care va avea loc pe 20-23 decembrie, se ofera 4.101 locuri de munca pe plantatiile cu capsuni, pentru 3-6 luni. Cei selectati urmeaza sa plece la inceputul lunilor ianuarie, februarie si martie. Castigul zilnic este de 31,14 euro pe zi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.