Opt romani care mergeau in Canada au ajuns intimplator in avionul care a luat foc la Toronto. Zborul Malev din Budapesta a fost anulat si pasagerii au fost transferati la cursa Air France. Maria Cojocaru povesteste pentru „Cotidianul“ experienta prin care a trecut.

Se considera norocoasa si glumeste cu prietenii: "De-acum inainte, sa zburati cu mine, doar se spune ca odata ce-ai patit-o, nu mai patesti a doua oara." Maria Cojocaru are 40 de ani si a plecat din Bucuresti "abia de patru ani". Sta in North York, linga Toronto, impreuna cu sotul si cei doi copii ai sai, cu acestia din urma fiind impreuna in avion. In cursa Air France, care a luat foc pe aeroportul din Toronto, a ajuns din intimplare, la fel ca si ceilalti romani, redirectionati din Budapesta.

"Eu am avut biletele cu Malev. Cind ne-am dus luni la aeroport, dadusem bagajele, tot, doar sa ne suim in avion. Ne-au spus ca s-a anulat zborul Budapesta-Toronto. Atunci am asteptat si ne-au spus ca ne cauta locuri la alte companii. Opt dintre romani am plecat cu un bilet de grup, a doua zi, cu Air France. Nu ne stiam unii pe altii, ne-am intilnit acolo la aeroport", povesteste Maria, careia i-au dat biletul de grup.

"Am vazut moartea cu ochii"

"Dupa ce am aterizat, am auzit zgomotul si, brusc, avionul s-a inclinat. Una dintre roti nu era pe pista, si avionul a luat-o in dreapta. A inceput sa se zguduie coada, s-a rupt trenul de aterizare si am mers pe burta citeva secunde, apoi am simtit cum se ridica botul si cum cade, dupa care s-a infipt in ceva", isi aminteste Maria. Panica nu i-a cuprins pe pasageri decit dupa ce avionul s-a oprit: "L-am auzit pe pilot cum a spus ca avionul s-a asezat si ca totul o sa fie bine, sa evacuam avionul, dar in ordine.

Numai ca imediat s-a auzit o explozie si atunci toata lumea a intrat in panica. Un steward a spus sa iesim afara si sa nu ne luam nimic din lucruri". Copiii ei dormeau in momentul cind s-a intimplat accidentul: "I-a luat din somn cind s-a zguduit zdravan avionul, dar bine ca au avut centuri. Am avut noroc ca stateam foarte aproape de usa de evacuare," povesteste romanca.

Furioasa pe autoritati

Desi apreciaza viteza cu care au fost evacuati pasagerii, Maria spune ca a fost "foarte furioasa" pentru ca i-au lasat sa astepte in ploaie, timp de mai multe ore. Maria Cojocaru spune ca in avion mai era un cuplu originar din Romania, familia Mutulica.

O alegere grea

Gill Gagea, un alt supravietuitor originar din Romania, a avut de ales intre a-si ajuta mama si sora aflate in avion sau a-si salva propria viata, de dragul fiului sau, informeaza postul de televiziune CTV News. Crezind ca avionul o sa explodeze, Gill Gagea a fost obligat sa aleaga intre a-si ajuta sora, Diana, si mama, Oleta, care se aflau la cinci rinduri in spatele lui, sau a se asigura ca va trai pentru fiul sau. Gagea a ales sa sara si a fost cea de-a doua persoana care a parasit avionul.

El a fugit din preajma avionului, pentru a fi cit mai departe in cazul in care acesta ar fi explodat, si a ajuns la Autostrada 401, dupa care a cautat un telefon mobil pentru a-si suna sotia. Abia dupa 90 de minute, romanul a aflat ca sora si mama lui sint in viata si se afla in siguranta, la hotelul aeroportului. Mama lui Gill Gagea se intorcea din Romania, de la inmormintarea tatalui ei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.