Revista "Nouvel Obvservateur" prezinta noi detalii despre rapirea, captivitatea si eliberarea jurnalistilor romani si a ziaristei Florence Aubenas. Intr-o ancheta realizata la Bucuresti, revista puncteaza asupra mai multor detalii ramase neclarificate.

Articolul aduce lamuriri despre motivul pentru care Ohanesian a fost batut (nu reusea sa pronunte in araba numarul sau de identificare, 99), despre refuzul lui Florence Aubenas de a confirma ca a fost detinuta impreuna cu romanii (deoarece negocierile nu fusesera incheiate, iar rapitorii amenintau ca vor ucide ostaticii ramasi in detentie), despre modul de colaborare dintre autoritatile romane si cele franceze in cursul negocierilor, inclusiv faptul ca Marie-Jeanne si Mohamed Munaf au incercat sa ii convinga pe rapitori ca sunt casatoriti, pentru a evita orice tentativa de viol asupra acesteia.

Francezii au insotit-o chiar pe Marie Jeanne, la volanul "BMW-ului sau de mare cilindree" prin traficul Capitalei, asistand la dueluri verbale cu un sofer de taxi, care a admonestat-o pe cea care "la sfarsitul lui mai a fost eroina natiunii": "Tampito, cum ti-ai luat permisul? L-ai cumparat sau l-ai furat?". Potrivit revistei franceze, deja implicat in negocieri cu autoritatile franceze, seful rapitorilor, Khaled Al-Akydyi, care-si luase numele de Abu Sahar (regasit si sub numele de Hakim Ziab Hamid Al-Samarai), a acceptat sa organizeze si rapirea romanilor, pentru care a prevazut insa un alt scenariu. Operatiunea i-a fost propusa de Abdel Jabar Al-Slimani, supranumit Hadji, care a fost arestat in data de 11 aprilie. Hadji a fost interogat si de procurorul roman Ciprian Nastasiu in data de 20 mai.

Conform celor declarate la interogatoriu, Al-Slimani a recunoscut ca "i s-a cerut sa ii rapeasca pe ziaristi". "Acestia trebuia sa fie bine tratati timp de trei zile. Apoi, imediat dupa interventia lui Omar Hayssam, urmau sa fie repusi in libertate (...) Astfel am ajuns la Hakim, la Abu Sahar. Precizez ca Ibrahim si cu mine am fost singurii care au discutat cu Abu Sahar, caruia i-am spus de intentia noastra de a-i rapi pe ziaristi. Abu Sahar a fost de acord sa se ocupe de aceata rapire. El a stabilit data si ora la care trebuia sa aiba loc rapirea", afirma el.

Al-Slimani a adaugat ca singurul sef al operatiunii a fost Abu Sahar, care trebuia sa ii elibereze pe ostatici dupa cinci zile. Arestarea, la Bucuresti, a omului de afaceri romano-sirian Omar Hayssam, a schimbat datele problemei. "I-am cerut lui Abu Sahar sa ii elibereze urgent pe ziaristi, deoarece nu voiam sa avem alte probleme cu autoritatile irakiene. Abu Sahar i-a transformat atunci pe jurnalisti in ostatici politici si a cerut ca trupele romane sa se retraga de pe teritoriul irakian. El a promis si ca, indiferent ce se va intampla, nu ii va executa. Cand a facut aceasta afirmatie, eram de fata", a declarat el.

Revista afirma ca, o data cu ziaristii romani, "Boss-ul", adica Abu Sahar, s-a lansat intr-un nou tip de operatiune, asa numita "rapire teleghidata, o rapire falsa comandata din strainatate de escroci cu care urma sa imparta banii de rascumparare". Cel care a comandat rapirea este, potrivit jurnalistilor francezi, Omar Hayssam, dispus sa plateasca o rascumparare de cateva milioane de dolari, in ideea de a recupera o parte dintre acestia.

Dupa victoria presedintelui Basescu in alegeri, Hayssam, miliardar foarte apropiat in mediile politice din perioada lui Ion Iliescu, nu mai beneficia de sprijin politic si se afla in colimatorul justitiei de la Bucuresti, fiind banuit de evaziune fiscala, abuz de bunuri sociale, spalare de bani in legatura cu activitati teroriste si riscand 10-15 ani de inchisoare.

"Avea nevoie de o lovitura: daca ii aducea pe ostatici in viata, devenea erou national si beneficia poate de clementa din partea autoritatilor. Era suficient sa organizeze el insusi rapirea", afirma "Nouvel Observateur". Politia romana, care il supraveghea pe Hayssam de cateva luni, detinea dovezi clare ca el este creierul operatiunii. Presa romana a scris initial ca este posibil ca ziaristii sa fie implicati in propria lor rapire sau ca Marie-Jeanne Ion ar fi fost chiar logodnica lui Hayssam, pentru ca, ulterior, sa se confirme doar faptul ca au fost sponsorizati de acesta.

La inceputul lunii aprilie, cand "Boss"-ul a aflat despre dezvaluirile presei de la Bucuresti, a intrat in panica si a trebuit sa ia o decizie in legatura cu ostaticii, care au devenit incomozi. Unii dintre rapitori au propus ca ziaristii sa fie eliberati imediat. Intr-o seara, in timp ce romanii erau inchisi intr-o cladire de birouri, un gardian le-a propus sa fuga, oferindu-le chiar si arme pentru a se apara in Bagdad. Speriati de ideea de a ramane singuri intr-un oras unde li se putea intampla orice, cei trei au preferat sa ramana cu rapitorii.

A doua zi, "Boss"-ul a decis sa ii pastreze ca ostatici si sa formuleze revendicari politice, dat fiind faptul ca Romania avea soldati in cadrul Coalitiei in Irak. Astfel, ostaticii au devenit inamici, iar falsa rapire pusa la cale din Romania a devenit o adevarata rapire irakiana. Omar Hayssam a fost arestat, in timp ce incerca sa se interneze intr-un spital psihiatric. Marie-Jeanne Ion, Eduard Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Mohamed Munaf au fost dusi in subsolul in care se afla deja Florence Aubenas.

Sosirea lor, la inceputul lunii aprilie, a bulversat viata din celula, ei fiind mai bine tratati si mai bine hraniti. Mohammed Munaf si Marie Jeanne au incercat sa ii convinga pe gardieni ca sunt casatoriti, deoarece ziarista se temea sa nu fie violata. Si viata lui Florence s-a imbunatatit o data cu venirea romanilor, dar ea trecuse pe planul doi, pentru ca Abu Sahar se concentra asupra negocierilor cu autoritatile romane, dorind sa incheie rapid cazul acestora. In paralel, la Bagdad a fost declansata o ancheta asupra rapirii ziaristilor romani, iar persoanele care au participat fizic la operatiune au fost arestate.

Ei au recunoscut faptele si au declarat ca Abu Sahar este unul dintre organizatorii rapirii. Incepand din 11 aprilie, anchetatorii irakieni au identificat un magazin din cartierul Al-Jamia de unde isi procura acesta telefoanele, buticul Al-Kalm Al-Taib, al carei proprietar era. Presat de politia irakiana, "Boss" -ul nu mai era interesat decat de situatia romanilor, iar autoritatile franceze au pierdut practic legatura cu el. Serviciile romane i-au contactat insa pe colegii lor francezi, exprimandu-si disponibilitatea de a face schimb de informatii.

Foarte rapid, la Paris si la Bucuresti, au fost corelate informatiile si a reiesit clar ca rapitorii sunt condusi de aceeasi persoana. Dupa eliberarea ziaristilor romani, la debriefingul acestora din data de 24 mai au participat si agenti ai serviciilor secrete franceze, convingandu-se ca Florence se aflase in detentie impreuna cu acestia, dar si ca Seful este "un specialist in rapiri la cheie".

El a reluat legatura cu autoritatile franceze spre sfarsitul lunii mai. In ultimele zile inaintea eliberarii lui Aubenas, el a luat legatura direct cu ambasadorul francez la Bagdad. Surse din serviciile secrete franceze afirma ca, la despartirea de Aubenas, i-a spus, razand: "Data viitoare cand vii in Irak, telefoneaza-mi. Organizam o falsa rapire si facem fifty-fifty". Potrivit "Nouvel Observateur", Abu Sahab este, "fara indoiala", un fost membru al politiei regimului lui Saddam Hussein.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.