O serie de cineasti critica dur decizia Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) de a debloca fondurile pentru cele zece proiecte de film participante la concursul Centrului National al Cinematografiei, a caror finantare a fost decisa in toamna anului trecut. Cineastii spun ca finantarea este ilegala si imorala intrucat proiectele in cauza au fost respinse la concurs in vara anului 2004, iar in toamna ele au fost acceptate spre finantare fara organizarea unei noi sesiuni de concurs.

De altfel, Asociatia Cineastilor din Romania a dat in judecata Centrul National al Cinematografiei din aceasta cauza, dar a renuntat la proces in urma cu peste doua luni, dupa ce ministrul Mona Musca a condamnat finantarea decisa in timpul fostei guvernari si a sustinut ca ministerul nu poate interveni atata vreme cat se afla in desfasurare o actiune in instanta.

Asociatia Cineastilor a sperat ca, odata ce renunta la proces, ministerul va anula decizia de finantare. in loc de aceasta, institutia a anuntat in urma cu zece zile ca va debloca fondurile pentru cele zece proiecte. Printre protestatari se numara regizorii Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Hanno Hofer, Stere Gulea, Florin Iepan, Titus Munteanu si Sinisa Dragin si producatorii Vlad Paunescu si Velvet Moraru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.