Frantisek Priplata, cehul condamnat pentru uciderea liderului sindical Virgil Sahleanu, a reusit sa treaca frontiera ilegal pentru ca politistii bihoreni n-au reusit sa-l gaseasca in aproape doua luni de la emiterea mandatului de incarcerare. Ei sustin ca l-au cautat acasa de multe ori.

Gheorghe Rat, presedintele Sectiei Penale a Tribunalului Satu Mare, a declarat, ieri, ca la data de 9 iunie 2005, dupa ce a primit de la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia definitiva si irevocabila privind condamnarea la opt ani de inchisoare a cetateanului ceh Frantisek Priplata, a trimis Politiei Judetene Bihor mandatul de executare cu numarul 498/2005. "IJP Bihor trebuia sa puna in aplicare mandatul de executare, adica trebuia sa se deplaseze la locuinta condamnatului si sa-l retina, pentru a-l incarcera, lucru pe care nu l-a facut. Potrivit informatiilor din dosar, Frantisek Priplata avea resedinta in Oradea, pe strada Sovata, la numarul 46", ne-a explicat Gheorghe Rat.

Dupa pronuntarea deciziei definitive si irevocabile, avocatul lui Priplata a apelat la un tertip avocatesc: el a formulat o cerere de aminare a executarii pedepsei, pe motiv ca clientul sau este grav bolnav si are si probleme de familie. "Aceasta cerere trebuia judecata pe 22 iunie 2005. Pentru analizarea acestor motive, Tribunalul Satu Mare a dispus executarea unei expertize medicale si a unei anchete sociale, care nu au fost realizate.

Priplata nu s-a prezentat la examenul medical, iar angajatii primariei nu au putut face ancheta sociala, pentru ca cehul si-a mutat domiciliul. Prin urmare, tribunalul a dispus aminarea solutionarii cererii de aminare a pedepsei la data de 7 septembrie 2005. Dar precizez ca in toata aceasta perioada mandatul de executare a fost in vigoare, dar nu a fost pus in aplicare de politisti", spune judecatorul Rat.

Politistii din Oradea se incurca in declaratii

Comisarul Ovidiu Popescu, adjunctul sefului Politiei Oradea, a declarat, ieri, pentru "Cotidianul", ca nu stie exact daca a primit mandatul de executare: "Nu stiu sigur daca a venit mandatul. Trebuie sa verific, pentru ca noi primim zilnic foarte multe mandate". Comisarul Nicolae Ivan, seful de cabinet al comandantului IJP Bihor, ne-a spus ca nu poate sa ne dea o declaratie cu privire la primirea mandatului de executare de catre IJP Bihor.

"In ceea ce priveste acuzatia judecatorului Rat, o sa raspundem la ea doar dupa ce o sa apara in scris. Abia atunci o sa facem o comunicare publica pe aceasta tema", a precizat comisarul Ivan. La citeva ore dupa aceste afirmatii, IJP Bihor a emis un comunicat de presa in care a respins orice responsabilitate a sa privind disparitia lui Frantisek Priplata. IJP Bihor recunoaste ca a primit mandatul de executare pe numele lui Priplata la 15 iunie. Politistii bihoreni spun ca s-au deplasat la domiciliul lui Priplata in numeroase rinduri, dar nu l-au gasit acasa. Ei l-au dat, pe 20 iunie, in consemn la frontiera, iar la 30 iunie, l-au dat in urmarire generala.

Priplata a trecut frontiera ilegal, in doar 20 de minute

Priplata a declarat ziaristilor de la cotidianul "Blesk" ca a trecut frontiera romana ilegal, in noaptea de 28 spre 29 iulie, in doar 20 de minute. Ministerul ceh de Justitie asteapta ca autoritatile romane sa emita un mandat international de arestare pe numele lui Priplata, a spus, simbata, purtatorul de cuvint al institutiei cehe, Petr Dimun, citat de CTK. "Este foarte posibil ca Romania sa emita un astfel de mandat. In acel moment este de datoria autoritatilor cehe sa-l aresteze si sa-l extradeze", a spus Petr Dimun.

Ultima ora:

Purtatorul de cuvint al Ministerului ceh de Justitie, Petr Dimun, a declarat aseara ca Priplata se afla legal in Cehia si ca nu va fi extradat in Romania, potrivit CTK.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.