Membrii Federatiei Sanitas ameninta cu miting si mars in Capitala, pe 22 septembrie, la care ar putea sa participe peste 10.000 de persoane, din cauza diminuarilor salariale ale personalului din sanatate, urmand ca cei 120.000 de membri ai organizatiei sindicale sa dea statul in judecata.

Presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca membrii sindicatului au decis sa organizeze pe 22 septembrie un protest in Bucuresti, nemultumiti ca le-au scazut salariile.

"Noi avem probleme cu trei ministere, Ministerul Muncii, Ministerul de Interne si Ministerul Sanatatii. Astfel, vrem sa inconjuram fostul sediu al CC (in prezent sediul Ministerului Administratiei si Internelor, n.r.), unde se afla cele trei ministere si sa plecam apoi in mars catre Guvern", a precizat Petcu.

Liderul sindical a subliniat ca personalul din sanatate este hotarat sa dea statul in judecata pentru scaderea salariilor. Petcu a precizat ca, in cadrul Federatiei Sanitas, fiecare dintre cei 120.000 de membri completeaza un formular pentru a actiona statul in instanta.

Totodata, Petcu a spus ca face demersuri pentru a fi scosi angajatii din sanatate de sub incidenta legii de diminuare a salariilor bugetarilor, deoarece acestia "nu functioneaza cu banii statului".

In privinta planului de restructurare a Ministerului Sanatatii si institutiilor subordonate, anuntat miercuri de ministrul Cseke Attila, Petcu a spus ca a primit asigurari ca nu va fi disponibilizat personal medico-sanitar, ci doar personal TESA, iar cei din spitalele care se desfiinteaza vor fi redistribuiti in institutiile sanitare din acelasi oras sau judet.

Un numar de 1.621 de posturi au fost reduse prin reorganizarea Ministerului Sanatatii si a institutiilor subordonate, dintre care 638 sunt posturi ocupate, iar din septembrie, dupa intrarea in vigoare a normativelor de personal, ar urma restructurarea a catorva mii de angajati TESA din spitale.

Salariile din sectorul bugetar au scazut, la 1 iulie, cu 25%, Guvernul vizand astfel reducerea cheltuielilor bugetare, in incercarea de a se incadra in tinta de deficit bugetar de 6,8% convenita cu FMI.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.