Atunci cand unii cetateni dau de un bucluc si nici medicul, nici preotul si nici macar Sfantul Duh nu-i mai pot ajuta cu ceva, dau fuga la vrajitoare. Azi, "fermecatoarele" au parasit ghiocul, iar bobii stau sa incolteasca. Acum au computere la care butoneaza nepotii lor sau studenti saraci, angajati cu ora. Vrajitoarele moderne dau anunturi pe Internet, isi fac pagina de web si se straduie, in genere, sa convinga fraierii ca "ele are puteri da la sapte generatii", ca sunt Regine ale Magiei Albe si rezolva tot daca le dai bani.

Mama Campina si-a facut statie RATB in dreptul casei

Gama serviciilor oferite este diversificata si se schimba in functie de situatie. Cele mai receptive au combinat vrajile cu fitoterapia, pasele energetice si reflexoterapia. Si le merge. Au vile cat administratia financiara de sector, masini de le uita marca, bani si aur pentru zece vieti. Cu averea lor pusa la un loc am putea sa continuam Autostrada Soarelui si ar mai ramane... intr-o margine de Bucuresti prafuit, ce aduce mai degraba a acvariu decat a mod de organizare citadina, vrajitoarele isi practica in tihna singura meserie pe care o stiu. indeletnicirea se transmite din generatie in generatie, pe cale orala, iar secretele ei sunt divulgate doar de la mama la fiica si apoi la nepoata. in fapt de seara, Straulestiul pare un orasel al farmecelor.

Aurelia, Minodora, Daniela, Florenta, Ioana, Campina, Maria, Bratara etc. se strang noaptea la lacul Straulesti sau se duc prin cimitire sa culeaga plante "fermecate". Mama Campina, care se declara "regina magiei albe", si-a facut si statie RATB in dreptul casei.

Spiritul care cere bani

Poposim la una din mosiile vrajitoarelor. Curtea e plina de oameni necajiti: ologi, copii, barbati, femei cu varice pe picioare sau batrane care se tin cu mainile de burta. Daca stai sa-i asculti pe toti, ti se face parul maciuca. Pe una a parasit-o barbatul si-l vrea inapoi. Alta crede ca are farmece si din cauza asta i-au aparut varice. Vin si femei care nu pot sa aiba copii. Alina, o tanara bruneta cu pistrui, nu se marita, oricat s-ar stradui. E tocmai din Calarasi si vine de cinci saptamani la vrajitoarea Mariana.

Aceasta i-a descantat, i-a dat in carti si acum a ramas gravida. Problema mare este ca habar n-are al cui e copilul si a venit din nou la ghicitoare. Poate stie ea. Intram si noi. inauntru miroase a ulei de trandafiri. Gresie peste tot. Scari interioare. Un havuz in mijlocul sufrageriei, cu flori de plastic. Pe pereti, tablouri uriase infatisand un grup de ghicitoare, alaturi de Ion Iliescu, la Targul International al Vrajitoarelor de la RomExpo. Magiciana ne asteapta. Are bratari de aur la maini, inele si lanturi. Ne intreaba ce ne doare. ii spunem ca, in general nimic, dar ca nu ne merge bine si ca nu suntem fericiti. intelege perfect. Bate cartile cu palma. Le ia, fara o vorba, si le amesteca avand dexteritatea unui prestidigitator.

Tuguie buzele profesionist, ca un medic care e gata sa zica: "e grav, ai cancer si trebuie sa te operezi!" Aprinde o tigara si da diagnosticul: "Aveti legaturi de negru la mort! Daca nu scoateti cinci milioane si 50 grame da aur o sa muriti. Nu-mi dati mie, ci spiritului care cere bani si va ajuta."

Argintu' viu se transmite si prin Internet

Pe vrajitoarea Diana am gasit-o intreband oamenii iesiti seara pe la porti. Sta in cartierul Bucurestii-Noi. A deprins taina vrajitoriei de la mama ei, Sultana. Cei care apeleaza la ea au diverse probleme: "Pai, e vorba de cununii legate, barbati impotenti, proprietari de vile care au spirite malefice in casa, oameni cu argint viu in sange sau patroni de firme, zice Diana.

Ma suna foarte multi aflati in pragul dezastrului. Sunt oameni cu stare, de-i vezi seara la televizor. Nu pot sa dau nume pentru ca mi se ia puterea. Acum m-am bagat si pe Internet. Am o adresa la care primesc scrisori. Da' sa stiti ca si asa, prin Internet se pot transmite argintu' viu si blestemele!" Diana mai zice ca exista ghicitoare in Romania care isi vand sufletul diavolului. in magia neagra se fac vraji care sunt "trimise si date pe apa", sunt "legate la cap de mort", farmece "trimise in nuca seaca" sau "arse pe foc". Nefericitii "fermecati" astfel pot muri.

Diana recunoaste ca au contactat-o si pe ea oameni care i-au cerut sa ucida prin vraji. "O femeie bogata spunea ca imi da orice vreau daca o vede pe nora-sa moarta! I-am raspuns: am copii, am nepoti, cum sa fac rau? Am dat-o pe usa afara. Un barbat m-a rugat sa il scap de nevasta-sa. Cica sa o fac sa aiba accident de masina. Altu' voia sa-l omoare pe seful lui de la firma, ca sa-i ia locu'. Lumea e rea! Viata, Dumnezeu o da, el o ia. Cat ii e scris omului sa traiasca, sa traiasca. Cand n-o mai avea zile, moare el, de la sine, nu trebuie sa ma bag eu."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.