In august, pe un fond de vreme normala vor fi atat zile tropicale (temperaturi maxime de peste 30C), cat si nopti tropicale (temperaturi minime mai mari de 20C) in sud, dar si zile in care instabilitatea se va accentua. Vor fi averse de ploaie ce pot avea caracter torential, insotite de descarcari electrice, de caderi de grindina si intensificari ale vantului care pot avea aspect de vijelie. Spre sfarsitul lunii se va inregista o scadere a temperaturilor. Fata de regimul climatic al temperaturilor minime cuprinse intre 8C si 18C, in cele mai reci nopti sunt posibile valori mai scazute, in centrul si nordul tarii. Numarul de zile cu precipitatii va fi cuprins intre 9 si 12, mai ridicat in nord-vest, pana la 14.

In septembrie, cantitatile de precipitatii vor prezenta o tendinta spre excedent in sud si local in centrul tarii, iar in rest vor fi in general normale. In prima parte a lunii va fi o vreme in general frumoasa, cu temperaturi maxime cuprinse intre 18 si 28C, mai ridicate in sudul tarii. In partea a doua a lunii, vremea va intra intr-un proces de racire treptata. Temperaturile minime, care in mod obisnuit pentru aceasta luna se incadreaza intre 5 si 15C, vor marca o scadere spre sfarsitul lunii pana la valori usor negative in depresiunile din nord si centru, favorizand producerea locala a brumelor timpurii. Cantitatile de precipitatii vor fi cumulate intr-un numar de 6 la 9 zile.

In octombrie, in sud-estul tarii va fi usor mai cald. Cantitatile de precipitatii vor avea o tendinta spre excedent, in majoritatea regiunilor. Vor fi intervale calde, cu zile in care temperaturile maxime pot sa depaseasca 25C in sudul tarii, care se vor succeda cu intervale reci, in care brumele si ingheturile vor fi prezente, in zonele nordice si centrale spre sfarsitul lunii. Temperaturile minime, care in mod obisnuit se incadreaza intre 0 si 10C, vor fi mai scazute in nordul si centrul tarii, coborand pana spre -5C. La munte temporar, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Numarul de zile cu precipitatii va fi cuprins intre 9 si 12.