In urma ultimelor alerte aparute, Ministerul Sanatatii anunta ca, anul acesta nu s-a inregistrat niciun caz de meningita West Nile pe teritoriul Romaniei.

In Romania, in anul 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningita West Nile din Europa care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, incepand din 1997, autoritatile sanitare au implementat un sistem de supraveghere al acestei infectii la om, sistem care functioneaza si in prezent.In anul 2009, prin acest sistem, au fost confirmate 2 cazuri de imbolnavire.

La nivel european, in ultimii ani, au fost confirmate cazuri de meningita West Nile in Italia, Ungaria, Franta.

Specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda populatiei:

  • Sa evite, pe cat posibil, expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi sau aplicand substante chimice repelente de indepartare a tantarilor;
  • Impiedicarea patrunderii tantarilor in locuinte utilizand mijloace mecanice (plase la ferestre) sau substante chimice;
  • Indepartarea din jurul locuintelor a recipientelor cu apa statuta;
  • Sa se prezinte de urgenta la medic cand prezinta semne de boala: febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri articulare sau musculare.
  • Se impune ca autoritatile locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati.

Meningita West Nile este o boala infectioasa care se transmite la om prin intermediul tantarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

In Grecia s-au inregistrat vara aceasta trei decese din cauza virusului West Nile, iar in Bulgaria inca se fac analize pentru a determina daca unii pacienti l-au contractat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.