Ministerul Sanatatii recomanda angajatorilor sa isi readapteze programul de lucru in zilele cu temperaturi caniculare, astfel incat sa protejeze sanatatea angajatilor, mai ales daca acestia lucreaza in aer liber.

Sectoarele de activitate economica vizate sunt, in special, cele in care salariatii lucreaza in aer liber (constructii, agricultura, activitati portuare, autostrazi) sau acolo unde este vorba despre aglomerari sau spatii inchise, cum este cazul industriei textile sau a industriei metalurgice, precum si a brutariilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatati.

"Pentru protectia persoanelor incadrate in munca si ameliorarea conditiilor de munca este recomandat ca angajatorii sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice in zilele cu temperaturi inalte. De asemenea, este bine sa asigure ventilatia la locurile de munca si sa se permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite", au precizat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

De asemenea, pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura fiecarui angajat intre doi si patru litri de apa pe schimb, precum si echipament individual de protectie si dusuri.

Potrivit prevederilor legale, angajatorii care nu pot asigura aceste conditii au obligatia ca, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, sa reduca durata zilei de lucru, sa o esaloneze pe doua perioade sau, in cazuri speciale, sa intrerupa lucrul, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.