2010 este al doilea an consecutiv in care nicio institutie de invatamant superior din Romania nu a primit punctajul maxim la capitolul integritate.

Coalitia pentru Universitati Curate a lansat joi editia 2010 a Topului Integritatii Universitatilor Publice.

Iata care sunt principalele concluzii ale acestei editii, pentru care putem afirma, totodata, ca multe dintre universitatile din Romania s-au transformat in adevarate "fabrici de diplome", potrivit comunicatului CUC:

  • Universitatile din Romania au evoluat mai ales la capitolul transparenta si prezenta online. Evolutia e foarte vizibila deopotriva la universitatile de varf precum cei doi top performeri (Medicina Cluj si Tg. Mures), ca si la cele care anul trecut au fost la coada clasamentului, ca Universitatea din Arad, care a facut un salt imens. Cel mai mic progres se inregistreaza la universitatile din Bucuresti.
  • Multe universitati nu afisat declaratiile de avere, iar atunci cind sint afisate iese la iveala faptul ca profesorii cu pozitii administrative cumuleaza mai multe norme, ajungind la salarii enorme, de zeci de ori mai mari decit ale tinerilor asistenti sau lectori.
  • Plagiatul ramine in continuare o practica foarte raspindita si la studenti si la cadre didactice, astfel incit raspunsul la plagiat, care e slab in multe cazuri nu reuseste sa faca fata. Unele universitati au investit in software-uri specifice pentru studenti, dar continua sa aiba plagiatori profesori. Nu exista nici o instanta care sa urmareasca situatiile de plagiat, astfel incit avem cazuri documentate in care respectivii ocupa pozitii publice.
  • Evaluarile studentilor, un instrument a carui importanta a crescut enorm in universitatile occidentale, ramin formale si nesemnificative.

Universitati cu 0 stele

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Bucuresti

Universitati cu 1 stea

Universitatea din Bacau
Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu
Universitatea din Craiova
Universitatea “Eftimie Murgu”, Resita
Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti

Universitati cu 4 stele [Click aici pentru restul topului!]

Universitatea de Medicina si Farmacie, Targu Mures
Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”, Cluj Napoca
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Iasi
Universitatea “1 Decembrie 1918”, Alba IuliatI CA
Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport, Bucuresti

Topul releva ca nu exista universitate care sa fi obtinut 5 stele!

Citeste si:
Eurovision 2022. EBU acuză că ne-am calificat prin fraudă
Eurovision 2022. EBU acuză că...

Sunteti de acord cu Topul integritatii universitatilor alcatuit de Coalitia pentru Universitati Curate?- Spune-ti parerea pe Forum!

Click aici
pentru raport!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.