Fiecare scoala va avea, de anul viitor, un buget propriu pe care il va gestiona un consiliu format din profesori, parinti, elevi si autoritati locale. Pentru fiecare elev, scoala ar trebui sa cheltuiasca in prezent 23 de milioane de lei.

Conducerea Ministerului Educatiei a ajuns la concluzia ca statul trebuie sa cheltuiasca anual cu fiecare elev in jur de 23 de milioane de lei, in aceasta suma intrind costurile manualelor, transportului, salariile profesorilor, reparatiile din scoala, dar si bursele. Numai ca, de la buget, nu se acorda, anual, decit 15-17 milioane de lei, necesarul nefiind acoperit.

Primariile, excluse din circuitul banilor

In plus, banii veniti in functie de numarul de elevi nu vor mai fi inclusi in bugetele locale ale primariilor, ei vor fi primiti direct de catre Consiliul de administratie al scolii. Fiecare unitate isi va gestiona fondurile, iar bugetul va fi aprobat de Consiliul Judetean, iar banii vor veni de la Ministerul Finantelor.

Scoli cu filiale

Scolile care au mai putin de doua sute de elevi vor fi absorbite de unitati mai mari. Astfel, scolile mari vor avea mai multe locatii, adica un fel de filiale. "In felul acesta vor fi gestionate mai bine resursele umane si financiare, pentru ca nu are rost sa mentii o scoala fara calitate, o absorbi", a declarat ieri ministrul Miclea, adaugind ca fonduri vor primi unitatile scolare care merita.

Profesori, titulari numai in scoala lor

Odata cu implementarea programului de descentralizare a invatamintului preuniversitar, examenele pentru ocuparea posturilor de profesori vor fi organizate de fiecare scoala in parte. Metodologia de examen va fi stabilita de Ministerul Educatiei, astfel ca nu vor mai exista titulari in invatamint, ci titulari pe postul de la respectiva scoala.

"Decizia majora cu privire la personal trebuie lasata la nivelul scolii, scoala angajeaza si salarizeaza. Daca vor bani, scolile trebuie sa ii motiveze pe profesorii de calitate, pentru ca angajind oameni slab pregatiti nu mai vin elevii, deci nici banii, deci scoala respectiva va fi absorbita", a mai spus ministrul Miclea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.