Ti se intampla adesea sa simti ca esti diferita de cei din jurul tau? sa ti se spuna ca esti prea sensibila pentru a supreavietui in lumea asta dura? sa simti ca lumea ta nu se leaga de lumea celor din jur?

  • Persoanele hipersensibile aud, vad, miros, simt mai mult decat cei din jur

Ti se intampla, deci, sa simti atat de intens si haotic, incat sa nu te poti lasa coplesita de emotii? Ti se intampla uneori sa nu poti dormi noaptea din cauza gandurilor care inregistreaza si deruleaza intamplarile de peste zi cu o intensitate similara? sa te lasi influentata de starile emotionale ale celor din jur si sa resimti puternic orice impresie fizica si psihica? Te demoralizeaza zgomotele si lucrurile galagioase? Gandul unor schimbari importante iti provoaca fiori pe sira spinarii? Ti se intampla uneori sa traiesti mai mult in lumea ta interioara decat in cea exterioara?.

Daca raspunsul este da, nu inseamnaca ca esti diferita intr-un sens negativ si nici nu suferi de vreo boala incurabila. Inseamna doar ca esti o persoana HSP (Highly Sensitive Person - o persoana extrem de sensibila), la fel ca o cincime din populatia lumii.

In 1996, psihologul Elaine N. Aron, actualmente profesor in cadrul Universitatii de stat din New York, si colegii sai de cercetare, au pus pentru prima oara acest termen in circulatie (HSP) si, in ciuda confuziilor care se fac, il disting clar de alti termeni precum fobie sociala, timiditate, anxietate sociala sau a avea un temperament introvertit. “A confunda un sensibil cu un timid sau o persoana anxioasa si intravertita este o greseala”, este de parere Elaine N. Aron, venind cu un argument puternic: aproape o treime dintre persoanele HS sunt extravertite, invatand sa se adapteze si sa fie compatibile cu ceilalti. Cartea “The Highly Sensitive Person” semnata de psihologul Elaine N. Aron a reprezentat astfel o adevarata revelatie psihologica.

Persoanele hipersensibile aud, vad, miros, simt mai mult decat cei din jur. La maturitate, gandesc, reflecteaza, observa mai mult decat restul. Au nevoie de mai mult timp petrecut singure pentru a se putea echilibra psihic si energetic. De asemenea, un hipersensibil va fi intotdeauna precaut si va evita vorbele si actiunile pripite.

Citeste si:
4 sfaturi simple cum să îți îngrijești corect dinții și să eviți...
4 sfaturi simple cum să îți...

Citeste mai multe despre acest subiect pe Garbo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.