Debransatii vor fi obligati sa achite caldura degajata din tevile si peretii vecinilor.

  • Costurile pentru incalzirea partilor comune s-ar putea tripla din iarna

Cei care s-au debransat total de la sistemul centralizat de termoficare ar putea fi obligati sa achite intre 30 si 50% din factura la caldura. Potrivit unei intiative legislative, cota parte pentru incalzirea partilor comune ar putea creste de la 10%, cat este in prezent, pana la 50%, relateaza Gandul.

Pana in prezent, proprietarii care erau debransati de la sistemul centralizat de termoficare puteau fi scutiti de plata incalzirii pentru partile comune prin decizia presedintelui, daca isi izolau pe cheltuiala proprie conductele care tranzitau apartamentele.

  • Numarul cererilor de debransare, chiar si 50 pe zi

Directorul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), Mihai Becheanu, a declarat ca masura este una corecta, deoarece, de exemplu, un debransat care si-a montat centrala de apartament, consuma o cantitate mai mica de gaze decat cea necesara incalzirii unui apartament care nu primeste caldura de la vecini prin pereti, planseu, pardoseala sau de la tevile care trec prin casa. Efectul poate fi si invers, in cazul in care 90 la suta dintre proprietarii de apartamente si-au montat centrale de apartament.

"Atunci transferul de caldura se face de la cei cu centrale catre cei racordati la sistemul centralizat de termoficare. Cantitatea de caldura livrata de noi pentru acestia scade, ea reglandu-se automat din punctele termice automatizate", a adaugat acesta. In ultima perioada, oamenii se inghesuie sa depuna cereri de debransare de la sistemul centralizat de termoficare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.