Nivelul raului Prut continua sa creasca. Autoritatile au inceput sa ridice un dig de pamant pe DN 26 Galati-Barlad, in dreptul comunei Oancea si sa suprainalte digul din aval, din apropierea PTF Galati-Giurgiulesti.

In aceasta dimineata, la ora 7.00, Prutul masura 560 de centimetri la mira hidrometrica de la Oancea si avea cu 42 de centimetri mai mult decat joi, la aceeasi ora. La ora 9.00, nivelul raului crescuse cu inca noua centimetri, pana la 569 de centimetri, avand cu 19 centimetri peste cota de inundatii.

Autoritatile au intrat in stare de alerta si au ridicat sau suprainalt digurile de pe cursul raului, potrivit NewsIn.

Pe raza comunei Oancea, lucratorii de la Drumuri Nationale ridica un dig de pamant in lungime de 500 de metri si cu o inaltime de 1,5 metri pe DN 26 Galati-Barlad. In aval, langa Punctul de Trecere a Frontierei Galati-Giurgiulesti, digul este suprainaltat cu 50 de centimetri, pe o lungime de cinci kilometri.

In schimb, Dunarea si Siretul continua sa scada
. Fluviul avea vineri dimineata cu opt centimetri mai putin decat ieri. Cota masurata era de 660 de centimetri, cu 60 de centimetri peste cota de inundatii. Totusi, varful de viitura care se propaga pe Dunare este asteptat la Galati sambata, cand nivelul va creste cu cel mult 20 de centimetri, pana la un maxim de 680 de centimetri, au prognozat hidrologii. La Siret, datorita retragerii apelor, circulatia rutiera a fost reluata pe DN 25 Galati-Tecuci, intre comuna Sendreni si satul component Movileni, cu o restrictie de viteza de 10 km/h, de joi, dupa zece zile in care soseaua a fost sub ape.

In aceasta dupa-amiaza, la Galati va sosi comisarul european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la crize, Kristalina Georgieva. Oficialul european se va deplasa in zonele calamitate impreuna cu premierul Emil Boc. Ulterior, cei doi vor avea o reuniune de lucru, la care vor participa si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, secretarii de stat din MAI Mihai Capra si Marian Tutilescu, secretarul de stat din Ministerul Mediului si Padurilor, Dan Carlan, si prefectul judetului Galati, Cosmin Paun. Oficialii vor sustine o conferinta de presa in jurul orei 18.00, la Parcul de Soft.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.