Zeci de detinuti vor fi ajutati sa se reintegreze in societate, prin asigurarea unui loc de munca si a unei locuinte, dupa eliberarea din inchisoare, in cadrul unui program finantat din bani europeni, in valoare de peste 4 milioane de euro, lansat joi de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

  • ANP a lansat un program pentru reintegrarea fostilor detinuti, prin asigurarea unui loc de munca

Potrivit directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Bala, ideea programului a venit chiar din partea fostilor detinuti, care s-au plans de faptul ca, odata iesiti pe poarta penitenciarului, realizau ca nu se mai pot reintegra in societate. In lipsa acestui ajutor, peste 50% dintre detinutii din Romania sunt recidivisti, relateaza NewsIn.
"Acest proiect reprezinta o noua formula de reintegrare sociala postexecutionala pentru persoanele care au fost private de libertate. Prin reinsertia sociala a detinutilor se va diminua numarul de recidive si va creste gradul de ordine si siguranta publica", a declarat acesta in cadrul lansarii proiectului.

  • Obiectivele proiectului

Astfel, obiectivul principal al proiectului consta in diminuarea inegalitatii de sanse a detinutilor si fostilor detinuti in tranzitia de la penitenciar la viata sociala si de munca. Finalitatea proiectului este reprezentata de promovarea si crearea de noi locuri de munca in structurile economiei sociale, concomitent cu cresterea nivelului de calificare a persoanelor aflate in detentie si imbunatatirea nivelului de competente ale specialistilor din domeniul incluziunii sociale.

In acest sens, vor fi create la nivel national doua intreprinderi sociale, unde detinutii vor avea ocazia sa munceasca si sa se califice intr-o meserie.

Valoarea totala a proiectului este de 18.391.120 de lei, din care aproximativ 17 milioane reprezinta asistenta financiara nerambursabila, asigurata din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Perioada de implementare a programului este de trei ani, intre octombrie 2009 si septembrie 2012.

Citeste si:
Grindeanu: Proiecte de mică amploare, precum centuri ocolitoare,...
Grindeanu: Proiecte de mică...

De asemenea, programul este implementat de Administratia Nationala a Penitenciarelor in parteneriat cu Patriarhia Romana, Federatia Filantropia, Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii din Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.