Principala acuzatie impotriva sergentului Christopher Van Goethem, aceea de omor din imprudenta, este controversata, a afirmat ofiterul insarcinat cu investigarea acestui caz. Configuratia intersectiei unde a avut loc accidentul in urma caruia si-a pierdut viata Teo Peter ar trebui sa fie "un factor atenuant", in cazul in care puscasul marin ar fi gasit responsabil de acest cap de acuzare. Ieri s-au incheiat, potrivit revistei "Stars&Stripes", pledoariile procurorilor si ale avocatilor apararii in cadrul procesului lui Van Goethem, care este acuzat de moartea muzicianului roman, in urma accidentului de anul trecut din Capitala.

Locotenent-colonelul Steward Couch, cel ce s-a ocupat de cercetarile in acest caz, a declarat ca acuzatia de omor prin imprudenta "este una controversata". Referitor la celelalte capete de acuzare, lt. col. Couch si-a exprimat temerile ca exista posibilitatea ca in privinta lui Van Goethem, sa se produca " o acumulare nefondata de acuzatii care nu sunt sprijinite de dovezi solide". Omorul din imprudenta, "controversa cazului", a aratat ofiterul american, este discutabil, si trebuie raportat direct la "configuratia acelei intersectii", judecata drept periculoasa de Couch, care a inspectat minutios locul accidentului.

"Sunteti de acord ca acuzatia de omor prin imprudenta este adevarata controversa in acest caz?", i-a intrebat Couch atat pe procurori, cat si pe avocatii apararii.Van Goethem, in varsta de 32 de ani, este fost comandant in cadrul Detasamentului de securitate al puscasilor marini, de pe langa ambasada SUA la Bucuresti. El este acuzat in legatura cu accidentul din 4 decembrie 2004, soldat cu moartea lui Teo Peter, producator si basist al trupei Compact.

In timpul audierilor, care au durat doua zile, Couch a ascultat marturiile contradictorii, cu privire la locul accidentului, ale unui ofiter specialist in accidente si ale unui agent din cadrul Serviciului de Investigatii Penale al Marinei americane. Capitanul Charles Miracle, reprezentantul acuzarii, i-a replicat lui Couch ca nu este important cat de sigura sau nu este intersectia din Bucuresti, cata vreme Van Goethem "mai trecuse pe acolo, inainte".

Maiorul Phillip Stackhouse din cadrul Corpului puscasilor marini, reprezentantul apararii, i-a aratat lui Miracle ca, in cazul in care VanGoethem ar fi gasit vinovat de acuzatie, "configuratia intersectiei ar fi, cel putin, un factor atenuant". "Dar nu cred ca se va ajunge la aceasta", a adaugat Stackhouse.

Acesta a adus in discutie si faptul ca, in momentul in care s-a produs accidentul, Van Goethem avea o viteza sub limita legala, in timp ce taxiul avea o viteza peste limita admisa. "Faptul ca nu avea viteza ar trebui sa conteze foarte mult", a mai spus Stackhouse. Lt. col. Steward Couch s-a aratat "profund ingrijorat" si fata de acuzatia de "stare de ebrietate si comportament neadecvat", formulata impotriva lui Van Goethem, si care se refera la un alt accident rutier, petrecut pe data de 1 martie 2004, cand sergentul a intrat cu masina personala intr-un copac. Totusi, nici un test de alcoolemie nu i s-a facut la acea data, singura dovada in sprijinul acuzatiei sprijinindu-se pe declaratiile unei infirmiere care spunea ca VanGoethem i s-ar fi parut baut.

In privinta acuzatiei de adulter, Steward Couch a fost de parere ca "nu exista absolut nici o dovada" ca presupusul adulter al lui Van Goethem "ar fi dus prejudicii ordinii si disciplinei" si ca ar fi discreditat Corpul puscasilor marini. Couch a precizat ca Ilse Wenthworth, cu care Van Goethem este acuzat ca ar fi comis adulterul, nu a depus marturie si ca "dovezile lipsesc cu desavarsire". Couch a adaugat ca dovezile acuzarii cu privire la vizionarea, de catre VanGoethem, a unor imagini pornografice, pe computere guvernamentale, i se par "insuficiente". Un purtator de cuvant de la baza navala Quantico a declarat ca lt.col. Stewart Couch ii va transmite abia peste circa doua saptamani recomandarile sale colonelului William E. Rizzio, comandantul Batalionului de securitate al puscasilor de la Quantico.

Rizzio va putea alege intre a adopta recomandarile lui Couch si a da un verdict personal asupra acestui caz. Aparatorii lui Van Goethem au fost de parere ca militarul sa primeasca o pedeapsa administrativa. Fiul lui Peter, Teofil Peter jr., a afirmat ca va cere, probabil, despagubiri morale Corpului puscasilor marini, dar nu a specificat nici o suma de bani.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.