Ioan Holender a fost omagiat de tenorul spaniol Placido Domingo, dirijorul indian Zubin Metha si soprana rusa Anna Netrebko in cadrul unei gale organizate pentru a marca incheierea mandatului sau de director al Operei de Stat din Viena.

Holender, in varsta de 75 de ani, paraseste functia de director al Operei de Stat dupa 19 ani, avand cel mai lung mandat din istoria operei vieneze, relateaza NewsIn.

Gala organizata pentru a marca incheierea mandatului lui Holender, care a durat mai mult de patru ore, a fost transmisa in direct de televiziunea publica austriaca ORF.

  • Printre cei 52 de artisti de renume international care au participat la gala dirijata de Holender se numara Placido Domingo, Anna Netrebko, tenorul mexican Ramón Vargas si baritonii italieni Ferruccio Furlanetto si Leo Nucci.

Retrospectiva muzicala a anilor 1991-2010, in care Holender a fost director al Wiener Staatsoper, a incercat sa cuprinda perioada artistica marcata de conducerea romanului.

  • In urma cu o saptamana Heinz Fischer, presedintele Austriei, a organizat in biroul prezidential un dineu in onoarea lui Ioan Holender, la care au participat, printre altii, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, si fostii secretari de stat Peter Wittmann si Franz Morak.

Presa internationala a relatat in ultimele saptamani, citand surse anonime, ca din toamna Holender si-ar putea continua cariera ca director artistic al Operei din Budapesta, dar si in functia de consilier al Metropolitan Opera din New York si al Operei din Tokio.

  • Ioan Holender s-a nascut la Timisoara si a emigrat in Austria cu familia la 24 de ani. Desi in Romania a studiat ingineria mecanica, in Austria Holender si-a descoperit interesul pentru muzica. Dupa finalizarea studiilor muzicale romanul a fost bariton la Klagenfurt Stadttheater.

Din 1966 a inceput sa lucreze la agentia de teatru Starka, pe care a si condus-o. In 1988 Eberhard Waechter l-a numit pe Holender secretar general al Operei de Stat din Viena, numirea sa cauzand controverse.

Dupa decesul lui Waechter in 1992, Holender a fost numit director al Staatsoper. Romanul a condus timp de patru ani si Vienna Volksoper.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.