Patru milioane de spectatori si 183 de sali de cinema! Asa arata pe scurt cifrele incluse in raportul Observatorului European al Audiovizualului, intitulat "Focus 2005 - Tendintele pietei mondiale de film", ce analizeaza piata de film din intrega lume din mai multe planuri: bilete vandute, sali de cinema, filme produse, costuri medii de productie sau strategii de marketing.

Din punct de vedere al numarului de spectatori de cinema raportat la numarul de locuitori, din noua tari din Europa Centrala si de Est, Romania se afla pe ultimul loc, cu doar patru milioane de spectatori in 2004. De altfel, aceste cifre i-au ingrijorat in primavara acestui an pe distribuitorii de film si exploatantii de sali, o data cu publicarea Anuarului statistic al cinematografiei de catre CNC.

"Focus 2005" prezinta Romania in comparatie cu tari precum Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Slovenia si Turcia, aratand negru pe alb ca romanii sunt mai putin amatori de cinema decat vecinii lor, desi pretul biletelor este mai mic decat in aceste tari (adica sub 2 euro). In timp ce Romania a avut o frecventa pe locuitor de 0,2 in 2004, Cehia a inregistrat 1,2, Ungaria 1,4, slovenii find lideri cu o frecventa de 1,5. In plus, cu cele 183 de ecrane de cinema, Romania se afla in fata Bulgariei (80 de ecrane), Sloveniei (111 ecrane) si Croatiei (142 ecrane).

In ceea ce priveste numarul de filme de fictiune produse cu finantare partiala sau integrala nationala, in cazul nostru CNC, Romania se afla la jumatatea clasamentului, cu 11 pelicule, organismul european neluand in calcul coproductiile cu finantare minoritar nationala precum "Joyeux Noel" sau "7 Seconds". Spre mandria noastra, in topul filmelor europene cu cei mai multi spectatori se afla pelicula "Cold Mountain", in regia lui Anthony Minghella, care a adunat 6,2 milioane de spectatori in salile de cinema din 24 de tari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.