Membrii Asociatiei Aripi vor picheta, marti si miercuri, sediul CNAS si pe cel al Ministerului Sanatatii pentru a cere autoritatilor din domeniul sanitar sa respecte drepturile bolnavilor psihic si sa asigure protectia lor impotriva masurilor de restrangere a accesului la consultatii si tratament.

Reprezentantii bolnavilor psihic cer presedintelui CNAS, respectiv ministrului Sanatatii, sa nu restranga accesul gratuit la asistenta medicala si medicamente de care acesti bolnavi beneficiaza prin sistemul de asigurari sociale de sanatate, scrie NewsIn.

“Este de neacceptat ca bolnavii psihic (schizofrenie, tulburari schizotipale si delirante, tulburari afective majore, tulburari psihotice acute) sa fie obligati sa co-plateasca asistenta medicala si medicamentele si sa li se limiteze accesul la tratament, in conditiile in care aceasta categorie de pacienti este protejata in mod prioritar atat de actuala lege a sanatatii mintale, cat si prin deciziile luate in Parlamentul European de Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, referitor la sanatatea mintala”, declara presdintele asociatiei, Stefan Bandol.

Beneficiarii de servicii medicale si medicatie din aria sanatatii mintale au constatat ca in noul Contract Cadru, intrat in vigoare de la 1 aprilie, se prevede introducerea de la 1 iulie a unor noi mecanisme de referentiere a produselor medicamentoase pe clase terapeutice sau forme. Astfel, va creste coplata si va fi limitat drastic accesul la medicamente pentru bolnavii cronic si fara resurse financiare, spun reprezentantii Asociatiei Aripi.

Reprezentantii bolnavilor psihic solicita ca pentru serviciile medicale si medicatia aferenta sa se aplice in mod nediscriminatoriu sistemul existent in prezent in alte arii terapeutice (de exemplu programele nationale de sanatate), astfel incat medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aprobate in acest segment sa fie rambursate 100% indiferent de mecanismele de referentiere, iar pacientii sa fie exceptati de la coplata si limitarea consultatiilor.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Astfel, marti si miercuri, incepand cu ora 11.00, membrii Asociatiei Aripi vor picheta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, respectiv Ministerul Sanatati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.