Inaltul oficial al ONU, coreeanca Soknan Han Jung, spune romancelor ca a venit momentul sa plece de la "coada" tigaii Organizatia Natiunilor Unite a lansat in Romania un proiect destinat sa realizeze egalitatea de sanse intre barbati si femei la accederea in functiile sociale. Coordonatorul acestui program, doamna Soknan Han Jung, cunoaste realitatile tarii noastre si considera ca romancele sunt talentate si foarte frumoase, depasindu-i, in aceste calitati, pe romani.

"A venit timpul ca sa se inceapa promovarea femeilor tinere in activitatea politico-economica a Romaniei", a spus oficialul ONU. "Nu este corect ca gradul de ocuparea a locurilor in Parlament sa fie de doar 10,66% pentru femei. In statele Uniunii Europene, aceasta proportie se situeaza in jurul valorii de 15%, mergand chiar pana aproape de 50% in tarile scandinave. Femeile trebuie sa lupte pentru drepturile lor si pana la urma vor razbi", a mai adaugat Soknan Han Jung.

Pervers intocmita, Legea electorala favorizeaza discriminarea intre barbati si femei Femeile din Romania sunt foarte active in ceea ce priveste afacerile si, mai ales, in zona mediului privat. In perimetrul public, statul nu promoveaza implicarea femeilor. Un exemplu elocvent este Legea electorala, care prevede obligativitatea prezentei pe liste a ambelor sexe. Deci, daca pe ultimul loc al listei electorale se trece un candidat-femeie, conditia este indeplinita, chiar daca respectiva nu va prinde in veci un loc in Parlament.

In tarile UE se practica de mai multi ani "sistemul de cote" care stabileste prin lege un procent fix (de obicei 30%) ce trebuie sa fie ocupat de femei in toate structurile statului (legislativ, executiv, administrativ etc.). In prezent, in Franta se vorbeste de extinderea acestui sistem si in cadrul companiilor private. Mentalitatea romaneasca mai are mult de parcurs pana la atingerea unor principii civilizate. "Om-ul", cum este numit la tara, sau "macho", cum se cred baietii de cartier, are reprezentanti "pe cinste" in Parlamentul Romaniei unde, atunci cand o femeie merge la tribuna sa-si spuna opinia, voci din sala o trimit "la cratita".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.