Dupa toate schimbarile din invatamantul superior, mai cu seama in privinta structurii anilor de studii si in contextul eliminarii mai multor discipline de specialitate, candidatii la admiterea din acest an s-au orientat, statistic, spre specializari care pot aduce usor venituri grase si "neimpozabile". Dupa modelul celor imbogatiti peste noapte, cu functii in structurile de stat, dar cu variate posibilitati de manipulare, in interes propriu, a tot felul de relatii, ce frizeaza in primul rand ierarhia din sfera politicului, viitorii studenti si-au ales viitoarea cariera, nu dupa "chemarea" talentului, ci numai din ratiuni de natura materialista.

Incepand din acest an, tot mai multi tineri sunt atrasi de specializarile Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, bifand mai multe optiuni, cu speranta ca peste patru-cinci ani vor avea o functie si un serviciu bine platite. Asa se explica ca, spre deosebire de anul trecut, cand s-au inregistrat 5.283 de optiuni, in 2005, numarul acestora a crescut la 5.313. Cert este insa faptul ca Facultatea de Medicina Veterinara este in topul preferintelor, iar cea mai cautata specializare ramane de departe Controlul si Expertiza Produselor Alimentare.

Despre aceasta specializare, surse autorizate din universitate sustin ca tinerii o aleg, mizand pe faptul ca dupa incheierea studiilor vor putea lucra la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, mai precis in Politia Sanitara, acolo unde, la o singura inspectie, "cadourile curg garla, mai ales sub forma de produse alimentare, dintre cele mai scumpe", asa cum ne-a declarat un candidat, venit din provincie pentru inscrierea la admitere. Infiintata recent, respectiva specializare are prevazute, pentru anul universitar 2005-2006, doar 21 de locuri. Concurenta este stransa: 26,6 candidati pe loc, fata de anul trecut, cand erau inscrisi doar 21 de candidati pe loc.

In topul optiunilor se mai afla si Facultatea de Management, pentru specializarea Ingineria si Managementul in Alimentatia Publica si Agroturism. Pentru aceasta, universitatea a stabilit un numar de 49 de locuri, iar, pana in ultima zi de inscriere, secretariatul facultatii a primit 779 de dosare, concurenta ajungand astfel la 15,8 candidati pe loc.

La o diferenta mica, se afla printre preferinte si Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului, cu specializarea Ingineria si Protectia Mediului, pentru care au fost prevazute 39 de locuri. Aici s-a inregistrat un numar de 13,7 candidati pentru un loc. Insa, anul acesta, nu mai sunt la fel de cautate specializarile: Zootehnie (in 2004 au fost inscrisi 438 de persoane, in 2005, 297 candidati), Horticultura ( in 2004 optasera 420 de tineri, in 2005, 316 persoane), Biotehnologiile (in 2004, 437 de inscrisi, in 2005, doar 301).

In top a ramas Electronica

O situatie oarecum asemanatoare apare si la Universitatea "Politehnica" din Bucuresti. Spre deosebire de anul trecut, cand s-au inscris aproximativ 6.600 de candidati, anul acesta, au optat pentru facultatile acestei universitati, 7.700 de persoane. Daca este sa ne luam dupa numarul de inscrisi, cele mai cautate au ramas Facultatea de Electronica - 1.163 de candidati, Facultatea de Inginerie si Managementul Sistemelor Tehnologice - 1.149 de inscrisi si Facultatea de Automatica - 787 de persoane. Insa, daca tinem cont de sfera de interes a tinerilor, atunci, preferintele se schimba.

Cea mai stransa concurenta din anul acesta se inregstreaza la Facultatea de Inginerie Aerospatiala, unde sunt aproximativ trei candidati pe loc. Pe locul doi se afla Facultatea de Inginerie Mecanica, unde sunt peste doi concurenti pentru un singur loc. Surprinzator, la Facultatile de Inginerie si Managementul Sistemelor Tehnologice, precum si la Ingineria Sistemelor Biotehnice, concurenta este de 1,91 de candidati pe un loc. Cu siguranta insa, Universitatea "Politehnica" din Bucuresti nu mai este atat de mult "vanata", asa cum era odinioara, desi, pe piata muncii occidentale, inginerii romani sunt inca la mare cautare.

Surpriza la Matematica

O frumoasa surpriza, in sensul bun al cuvantului si spre marea surprindere a rectorului Universitatii din Bucuresti, a provocat-o anul acesta Facultatea de Matematica. Ca niciodata, comparativ cu ultimii 14 ani, cand acest domeniu, cu traditie in Romania, a fost ocolit cu buna-stiinta, tinerii, s-ar putea zice, s-au inghesuit la inscrierea pentru admiterea in anul I. Astfel, pentru cele 400 de locuri aprobate, jumatate cu taxa, jumatate fara taxa, s-au inscris 1.700 de candidati.

Prin urmare, inregistram o premiera in istoria postdecembrista a facultatii, cand concurenta a ajuns la 4,3 candidati pe un loc. In schimb, de cealalta parte a baricadei, in cadere libera si cu un interes tot mai scazut se afla Facultatea de Drept. Doar trei tineri se bat pentru un loc in primul an de studii, in conditiile in care, pana acum trei ani, concurenta era de peste zece candidati pe loc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.